Politička retorika kamen o vratu bh. ekonomije: Izvoz pao za pola milijarde KM

Politička retorika kamen o vratu bh. ekonomije: Izvoz pao za pola milijarde KM

Ukupan obim trgovinske razmjene BiH u prvom kvartalu ove godine iznosio je 10,9 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine manji je za 308,7 miliona maraka, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.

Svi šute

Posebno zabrinjava što je vrijednost izvoza iznosila 3,95 milijardi, što je za čak 560 miliona KM manje u odnosu na period januar – mart 2023.

Istovremeno, uvoz i dalje raste, iznosio je 6,94 milijarde maraka i veći je za 252 miliona u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Pad industrijske proizvodnje, posebno u RS, nikoga ne zabrinjava, kaže ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić, te naglašava da se pad izvoza ne može pravdati samo manjom potražnjom na tržištu EU.

– Industrija u FBiH je jača, izvoznici ne negoduju jer za kvalitetnim proizvodom ipak ne pada potražnja. Međutim, na osnovu podataka u vezi sa zemljama s kojima najviše trgujemo vidimo da se nešto dešava i u domaćoj proizvodnji. Pad izvoza ne mora značiti da je pala potražnja tamo, možda je pala ponuda kod nas. Neki su zatvorili, neki otpuštali, pogledajte broj blokiranih računa kod CBBiH – kaže Cenić.

Zveckanje oružjem

Nova politička kriza, tenzije, zveckanje oružjem, prijetnje sukobima, sasvim sigurno će dodatno unazaditi bh. ekonomiju, a život građana učiniti težim.

Cenić: Nije dobro - Avaz

Cenić: Nije dobro. Facebook

– Svakoj zemlji treba proizvodnja, ali naši privrednici razmišljaju da li i da okreče, a kamoli da dalje investiraju. Odustaju čak i od kredita.

Strane investicije donose nova znanja i tehnologije, ali mene najviše brine pad domaćih investicija, jer svako ulaganje u proizvodnju rezultate donosi dugoročno.

Neznanje i zlo se proširili

– Zato nam je ova politička retorika ne kamen, nego najteži nakovanj oko vrata. Takve politike, igre i manipulacije doprinose stanju u kojem zaista ništa nećemo imati. Ja se svaki dan čudim koliko su se neznanje i zlo proširili, dobro je da još i hljeba imamo – ističe Cenić.

Posljedice nesigurnosti već se osjete u svakodnevnom životu, ali i privredi.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica