AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Davor Đenero, politički analitičar iz Hrvatske, u razgovoru za “Avaz” ističe da prvi potezi Džoa Bajdena (Joe Bidena) i poruke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg je, između ostalog, nazvao i ubicom i rekao da će platiti cijenu ukoliko se ispostavi da se miješao u američke izbore, jasno pokazuju kakvu će politiku voditi.
Širenje utjecaja

– Time se pokazalo da ono što smo razumjeli u vrijeme izborne kampanje gospodina Bajdena ostaje na stolu i da će Bajden biti ozbiljan predsjednik, koji ono što najavljuje u kampanji radi i tokom svog mandata – smatra Đenero.

Ta politika će, procjenjuje Đenero, nesumnjivo imati odjeka na prostoru zapadnog Balkana, gdje se može očekivati potpuno drugačiji pristup u odnosu na politiku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

– Rusija je u prethodnom razdoblju, odnosno režimu koji je ona uspjela uspostaviti u Americi, onog Donalda Trampa, dobila ogroman prostor za širenje utjecaja u onim područjima u kojima je do tada bila minimalno zastupljena. Bosna i Hercegovina je jedna od takvih država, ali nije jedina.

Trenutno se, prema ocjeni Janoša Bugajskog, koja se meni čini vrlo utemeljenom, ključan sukob između euroatlantskog i euroazijskog svijeta vodi u Crnoj Gori. Vidjet ćemo kako će se ta borba završiti. Meni se čini da će ista vrsta sukoba u BiH vrlo brzo doći na red – procjenjuje Đenero.

Đenero tvrdi da Rusija u BiH svoj utjecaj širi putem domaćih političara, prije svega Milorada Dodika.

– U Bosni i Hercegovini imamo situaciju u kojoj jedan, euroazijsko orijentirani akter, mislim na Milorada Dodika, sustavno blokira profiliranje BiH u prostor u koji ona organski pripada, a to je evropski i euroatlantski prostor – kaže Đenero.
Poraz Evrope

Đenero u kontekstu širenja ruskog utjecaja navodi i da je i po pitanju nabavke vakcina Evropska unija pokazala veliku nespremnost i nedobronamjernost prema zapadnom Balkanu, stavljajući ovaj prostor na „listu čekanja“, da bi datu situaciju iskoristila Rusija i isporučila vlastite vakcine.

– Vučićeva vakcinacijska diplomatija bitno je povećala kapacitete utjecaja Srbije. To je moguće zbog toga što su dvije globalne sile, Rusija i Kina, od kojih jedna pokušava da zaštiti stečeno na Balkanu, a druga da proširi svoj balkanski utjecaj, imale interes da se Srbija na taj način ponaša – ističe Đenero.
Čvrsto se vezati uz Bajdenov kurs

– Pozicija BiH je vrlo osjetljiva i meni se čini da je jedina racionalna politika koju BiH ima na raspolaganju čvrsto vezivanje uz kurs predsjednika Bajdena i njegovih saradnika i odluka da se napravi sve kako bi se Bosna vratila u onaj kontekst u koji spada, a to je kontekst evropskog proširenja i proširenja NATO saveza – poručuje Đenero.