Politički analitičari Cenić, Kazaz i Bajtal: Kako će izbori u Crnoj Gori utjecati na BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Građani Crne Gore ove nedjelje, 2. aprila, u drugom krugu glasanja, birat će novog predsjednika, i to između aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i Jakova Milatovića iz Pokreta Evropa sad.

Na pitanja kako će izbor predsjednika utjecati na Bosnu i Hercegovinu, kao državu koja graniči s Crnom Gorom, te koji bi pobjednik bio „bolja opcija“ za našu domovinu, odgovarali su analitičari Svetlana Cenić, Esad Bajtal i Enver Kazaz.

Građanska država

– BiH s Crnom Gorom nema neriješenih pitanja zahvaljujući, prije svega, politici Mila Đukanovića koji je od Crne Gore načinio građansku državu i doveo je do pregovora u vezi s ulaskom u EU i članstvom u NATO-u. Položaj nacionalnih manjina u Crnoj Gori bio je najbolji u regiji i može se reći da je takva Crna Gora predstavljala primjer demokratski uređene države. Problem s vladavinom Mila Đukanovića je, kao i uvijek s dugom vlašću, niz optužbi za kriminal, korupciju… – kazao je profesor Kazaz.

Enver Kazaz - Avaz
Kazaz: Obnova fantazije o „srpskom svetu“. Avaz

Dodao je da je Crna Gora premala država da bi se miješala u unutrašnje odnose BiH na način na koji to čine Hrvatska i Srbija.

– Takva paranoja širi se medijskim prostorom u BiH, ali od Crne Gore ne može prijetiti onakva opasnost kakva prijeti od Srbije i Hrvatske. Naravno da bi bilo moguće očekivati, ako gospodin Milatović bude vodio jaku prosrpsku politiku, obnove fantazije o „srpskom svetu“ i na toj liniji ugrožavanje stabilnosti BiH – naglasio je Kazaz.

Profesor Esad Bajtal ne slaže se s Kazazovim mišljenjem te ističe da su moguća miješanja Crne Gore u unutrašnje stvari BiH ukoliko na čelo države dođe Milatović.

Esad Bajtal - Avaz
Bajtal: Ne možemo se radovati. Printscreen

– Ta politika ima svog logičkog, moralnog i političkog smisla. Svi oni kandidati koji su probeogradski, promoskovski orijentirani pravili bi probleme BiH i dobili bi upravo to o čemu se govori – trećeg susjeda s kojim bismo imali problema. To, zaista, ne bi moglo biti nešto čemu se možemo radovati – istakao je Bajtal.

Ostaviti na miru

Svetlana Cenić je kazala kako je Đukanović do sada vodio svoju državu bez rata i nikada se nije miješao u unutrašnje stvari BiH.

– Toliko moramo priznati, a sve ono ostalo što mu se stavlja na dušu, to neka građani vide, odluče, kazne, ne kazne… Crna Gora je, zaista, nikad podjeljenija država, a to, također, može da zahvali svojim susjedima. Konačno bi bio red da svi susjedi ostave na miru Crnu Goru i BiH da se same brinu o svojim stvarima, a da mi dobijemo političare. To želim iskreno i Crnoj Gori i BiH, koje će prevashodno razmišljati o sebi, a ne o nekim tamo mentorima, ili da rade više za interese, kako to vole reći, matičnih zemalja, nego u svojoj zemlji u kojoj žive i primaju platu – naglasila je Cenić.

Svetlana Cenić - Avaz
Cenić: Političari da razmišljaju o svojoj državi. Printscreen

Ko će izgubiti

Kazaz je naglasio da je protiv Đukanovića udružena prosrpski orijentirana opozicija, „tobožnji proevropski političari, Srpska pravoslavna crkva, ruski elementi u Crnoj Gori i sama država Srbija“.

– Očigledno je da će Đukanović izgubiti izbore i da ćemo imati u narednom periodu gospodina Milatovića na čelu Crne Gore. Ne vjerujem da će Milatović nastaviti sve one elemente regionalne i vanjske politike Crne Gore kakvu je vodio Đukanović – istakao je Kazaz.

Avaz