Političko stanje i korupcija ugasili su motivaciju mladima

82

Među 60 mladih evropskih ambasadora sa zapadnog Balkana Evropska komisija odabrala je i petero mladića i djevojaka iz BiH. Adi Softić, Amina Maslo, Armin Poljak, Nejra Gurbeta i Tarik Bičo izabrani su u konkurenciji od 400 kandidata i njihov osnovni zadatak bit će promocija vrijednosti Evropske unije. 

Želja za novim iskustvom, ali i mogućnost da konkretnije djeluje u društvu bili su osnovni motivi prijave Adija Softića, Maglajlije koji je politologiju i međunarodne odnose diplomirao na Univerzitetu u Bakingemu. Kaže da su osnovni zadaci mladih evropskih ambasadora umrežavanje mladih u regionu i širenje zajedničkih vizija izgradnje boljeg okruženja.

Adi SofićAdi Sofić

Veliki utjecaj

Tarik Bičo Tarik Bičo

– Naš najveći problem je atrofija. Čekamo da rješenja i prilike sami dođu, nismo skloni biti graditelji jer nas tome dobrim dijelom i ne uče. Na dobrom smo putu, ali koraci moraju postati čvršći i sigurniji – kazao je Softić.

Tarik Bičo student je završne godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Iza sebe ima 11 godina profesionalne karijere u karateu, hobi su mu video i fotografija, a trenutno radi na svom diplomskom filmu. Kaže da će u fokusu njegovog djelovanja, uz ostalo, biti i novi mediji.  

– Upravo na taj način potrebno je pristupiti sredini u kojoj ne postoji previše zajedničkih interesa oko kojih se mladi mogu okupiti. Društvene mreže i mediji imaju veliki utjecaj na naše društvo. Kroz generiranje pozitivnih i smisleno distribuiranih digitalnih sadržaja moguće je potaći bolju i zdraviju budućnost – smatra Bičo. 

Dodaje da je potrebno „raditi ono što je dobro za nas, a ne čekati da nam to neko nametne“.  

Nejra Gurbeta, studentica Burch univerziteta iz Sarajeva, pojašnjava da će mladi evropski ambasadori poticati vršnjake da slijede pozitivne primjere i razmišljaju izvan okvira.

– Najveći problem mladih u BiH su neodlučnost, letargija, strah od zastupanja vlastitih stavova i nedostatak kritičkog razmišljanja. Istina je da je lakše dijeliti mišljenje većine koja je pomirena sa situacijom u državi nego se boriti za vlastito i pokrenuti ozbiljniju promjenu. Da bismo zastupali vlastite stavove, trebamo imati dovoljno obrazovanja, kompetencija i vještina – poručuje ona.

Mostarka Amina Maslo od 16. godine školuje se u Kanadi, gdje je završila Koledž ujedinjenog svijeta, a potom upisala studij u SAD. U okviru studentske razmjene putovala je na Novi Zeland, volontirala u Belizeu i Kostarici i radila u Odjelu za očuvanje okoliša. 

Razvoj ekološke svijesti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora evropske su vrijednosti koje želi vidjeti i u BiH. 

– Veliki problem mladih u BiH je nedostatak motivacije koju je ugasilo političko stanje u državi, kao i prisustvo korupcije i nedostatka mogućnosti zaposlenja nakon školovanja – dodaje Amina Maslo.

Velika prepreka

Armin PoljakArmin Poljak

Armin Poljak iz Sanskog Mosta omladinskim i mirovnim aktivizmom bavi se već oko pet godina, a u pozivu za izbor mladih ambasadora vidio je priliku da iskoristi stečeno znanje. Kaže da će on i njegove kolege iz regiona, nakon planiranih obuka, imati priliku da u svojim zajednicama postanu lideri mladih.

– Najveći broj mladih je pasivan, što predstavlja veliku prepreku u djelovanju onih koji imaju želju za promjenama. Iako znamo za poznatu floskulu kako manjina mijenja svijet, mladima željnim rada je teško ako nemaju podršku svojih vršnjaka. Zbog toga je naš zadatak i da animiramo mlade da rade zajedno na rješavanju problema u njihovim zajednicama – kaže Poljak.

Fer i pošteni izbori

Nejra GurbetaNejra Gurbeta

Iseljavanje mladih Armin Poljak prepoznaje kao gorući problem, a od evropskih vrijednosti za kojima vapi naša zemlja najvažnijim smatra fer i poštene izbore.

– Svjedoci smo brojnih manipulacija tokom svakog izbornog procesa, što mlade odbija od učešća u izborima. To je jedna od stvari koje se pod hitno trebaju promijeniti, jer bi mladi trebali birati svoje predstavnike u vlasti – ističe Poljak.

Očuvanje planete

Amina MasloAmina Maslo

– Putovanja su mi ukazala na važnost očuvanja planete, prirode i usadila želju da se nastavim zalagati za okoliš. Za ambasadora sam se prijavila sa željom da svoja iskustva i znanje podijelim s mladima u Bosni – kaže Amina Maslo.

Avaz