Politico: Kako je Amerika “pojela” Kosovo i šta to znači za Ukrajinu

Politico: Kako je Amerika “pojela” Kosovo i šta to znači za Ukrajinu

Američki magazin Politico objavio je tekst o tome kako su “SAD pojele Kosovo” i kako Ukrajina treba uzeti primjer iz toga.

Poznati američki novinar Matthew Karnitschnig, koji je i voditelj njemačkog ureda magazina Politico, spomenuo je brojne projekte američkih korporacija na Kosovu, između ostalih izgradnju autoputa koju je radila kompanija “Bechtel Enka” i zatvorsku kaznu za kosovskog ministra infrastrukture Pala Lekaja, optuženog za zloupotrebu položaja, zbog poznatog slučaja “53 miliona”.

Politico spominje slučaj posjete brata bivšeg predsjednika SAD-a Georgea Busha Kosovu. Pokazalo se kako Neil Bush nije znao puno o Kosovu, ali je došao “zaraditi novac kao dio grupe koju je vodio penzionisani general Wesley Clark, a koja je željela ulagati u energetski sektor zemlje”.

Tokom godina Kosovo je vidjelo niz “američkih lovaca na sreću”, piše u tekstu Politica.

“U svakom sukobu u kojem su SAD učestvovale u posljednjem desetljeću, od Iraka do Afganistana, do malog Kosova, tim za ‘čišćenje’ je bio iz SAD. Međutim, s vremenom politička volja u Washingtonu da ostane angažirana u stranim zemljama obično blijedi, jer veliki biznis cijedi što može iz američke prisutnosti”, piše Politico.

U članku se navodi kako statistike posljednjih decenija pokazuju da su “SAD bolje u vođenju ratova nego u onome što dolazi poslije”.

Navode se i primjeri odlaska Amerikanaca iz drugih zemalja koje su ih oslobodile, uključujući i Afganistan.

“To je jedna od najvećih misterija: kako zemlja poput Amerike, koja ulaže značajna sredstva i politički kapital da Kosovo postane funkcionalna država, može ‘spustiti loptu’? Amerikanci su jednostavno zaboravili Kosovo”, stoji u članku.

U članku novinara Karnitschniga govori se kako bi “Ukrajina Kosovo trebala vidjeti kao primjer”.

“Ako je Kosovo vodič, Ukrajinci trebaju dobro paziti šta žele”, piše Politico.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE