Politico: Orban se ponaša kao mačka na metamfetaminu

Politico: Orban se ponaša kao mačka na metamfetaminu

Otkako je Budimpešta prošle sedmice preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om, mađarski čelnik Viktor Orban kruži okolo kao mačka na metamfetaminu, piše Politico.

Od Kijeva da se sastane sa svojim “ljutim protivnikom” Volodirom Zelenskijem, do Moskve na razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, pa do Pekinga da razgovara s predsjednikom Xi Jinpingom, mađarski je premijer izveo vrtoglavi program globalne diplomacije koji je, kako kaže, osmišljen da donese mir u Ukrajinu.

Ali Orbanovo hiperaktivno poskakivanje natjeralo je stvarne europske predsjednike da kolutaju očima, a šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel gađali su mađarskog čelnika dok im krade grmljavinu i miješa lonac u Bruxellesu.

Galama je započela na društvenim mrežama prošlog utorka, drugog dana šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, hype videom koji Orbana namjerno prikazuje kao čovjeka na misiji.

Velika povorka vozila koja viče sirenama i bljeskajućim plavim i crvenim svjetlima na putu je “za mir”. Dramatična glazba, kadrovi u stilu akcijskih filmova i – 2100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine pojavio se čovjek koji tvrdi da može spriječiti svjetski rat.

Glazba je postajala sve snažnija kako je stigao u predsjedničku palaču u Kijevu. Orbán je sjedio s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim na “tri sata pregovora”, koji su završili osmjesima s obje strane i konferencijom za medije uz rukovanje.

Samo tri dana kasnije, Orbán je ponovno bio odsutan – što je izazvalo mnogo veću kontroverzu među čelnicima EU koji inzistiraju na tome da on ne govori u njihovo ime; da je njegova uloga mađarskog premijera dok vodi Vijeće EU diplomatski nebitna.

Ovaj put je istu ruku u Moskvi pružio Putinu, ruskom krvoločnom vođi koji godinama ratuje protiv Ukrajine i prijeti europskoj poslijesvjetskoratnoj sigurnosnoj arhitekturi.

Unatoč negodovanju iz Bruxellesa, Orbán je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Europske unije. “Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala”, rekao je Orbán u Kremlju.

“Iskusio sam da su pozicije daleko jedna od druge, ali u smislu obnove dijaloga danas je učinjen prvi važan korak.” Na kraju njegovog videa s putovanja pojavio se logo mađarskog predsjedništva s Trumpovim sloganom: Make Europe Opet sjajno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica