Politika u zdravstvu na bh. način: Covid potvrde se uvode skoro godinu dana

6C878C09 53ED 436F 9FAB D55BD09ABF46
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dok su države svijeta masovno cijepile svoje državljane protiv koronavirusa, građani BiH su čekali. Čekali su nadležne da nabave cjepiva. Nažalost, na čekanje smo osuđeni i danas. Ovog puta da se nadležni dogovore oko jedinstvene covid potvrde koja će biti priznata. Politika u zdravstvu na bh. način, piše N1.

Svojoj djeci u Francusku Jasna iz Sarajeva često odlazi. Zbog nepostojanja relevantne bh. potvrde, priča nam, prilikom svakog ulaska u zatvoreni prostor mora raditi brzi antigenski test po cijeni od 30 eura. Pred kameru nije htjela, a ovakve bespotrebne finansijske gubitke imali su brojni građani. Nadležni djelimično svjesni ovakvih neugodnosti.

”Ono što znamo je da se ti digitalni certifikati očitavaju tamo kada ste već u drugoj zemlji i da tada bude problema. Ali koliko imamo informaciju za ulazak je dovoljna naša potvrda”, saopštila je Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravlje RS.

Za ulazak da, ali ne i za slobodno kretanje u EU. Najavljivani su brojni sastanci, malo njih je održano. Poručeno je jedino da ispunjavamo tehničke mogućnosti.

”Mi smo za to da način verifikacije i obrade mora biti u Republici Srpskoj. Tu smo da razgovaramo i verifikujemo način. Evropsku komisiju smo upoznali da mi nismo dio problema, nego smo od juna dio rješenja i od juna govorimo kako da se sistem uspostavi”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravstva RS još u novmebru prošle godine.

I od tada traje proces koji još uvijek nije završen. Ministarstvo civilnih poslova krajem prošle godine najavilo je ministarsku konferenciju. To se nije desilo. Nova je najavljena za kraj januara. Ni ona nije održana. 4. februara do nje je konačno došlo. Uspostavlja se tek koordinaciono tijelo.

Upućeni u proces uspostavljanja jedinstvene covid potvrde kažu da je sve već odavno moglo biti urađeno.

Više od 10 COVID potvrda postoji u BiH. Toliko potvrda i potrošenog vremena. Građani ogorčeni.

I skoro godinu dana otkako je počela priča o uvođenju jedinstvene covid potvrde odnosno QR kodova BiH i dalje nema jedinstvenu covid potvrdu. Zbog toga brojni bh. građani kada putuju moraju razmišljati da li će biti pušteni u ugostiteljske objekte, brojne su neugodnosti… a sve zbog određenih osporavanja, lošeg dijaloga i birokratske tromosti.