Portal 072info

Politika zapošljavanja nastavnika

nastavnik

Misija OCSE-a u Bosni i Hercegovini  u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona , organizovali su danas okrugli sto na temu „Politika zapošljavanja nastavnika“. Na skupu su učestvovali predstavnici obrazovnih vlasti, sindikata i udruženja direktora iz ZDK, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, te Brčko distrikta. Predstavnik misije OSCE-a u BiH-Terenski ured Zenica, Alen Ćosić, naglašava da „Politika zapošljavanja nastavnika“ predstavlja bitan faktor u razvoju cjelokupnog obrazovnog sistema i bh društva. Ćosić dodaje da se upravo zbog toga što više razgovarati o principima zapošljavanja nastavnog osoblja, principima prilikom odabira nastavnika, te principima jednakosti pristupa i izbora na osnovu profesionalnih kompetencija.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH i ZDK, Selvedin Šatorović, smatra da je postojeća politika zapošljavanja nastavnika pod svojevrsnim pritiskom hiperprodukcije kadrova. Kriteriji zapošljavanja sada su svima poznati, kaže Šatorović, te dodaje da je rezultat toga sve manje pritisaka na direktore škola, manje nepotizma i korupcije u obrazovnom sistemu. Da nema kriterija, kaže Šatorovi, primjer iz ZDK gdje na jedno radno mjesto aplicira više 200 kandidata, vjerovatno bi došlo do velikih problema. Šatorović ujedno ukazuje i na problem manjeg broja upisanih učenika, što ograničava daljnja zapošljavanja obrazovnih radnika, a kriteriji sa određenim poboljšanjima, u budućnosti će biti nužno neophodni.

Sem zapošljavanja, još uvijek je otvoreno i pitanje pripravničkog staža za nastavnike. U sindikatu ističu da su uputil prijedlog kantonalnom premijeru da se za ove namjene izdvoje adekvatna sredstva, a konačna odluka očekuje se do kraja godine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box