Politolog Tarik Kapetanović o TV debati kandidata: Ko je pokazao više, Bakir ili Denis

Podijelite vijest

Veliku pažnju javnosti izazvala je debata na FTV-u kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića.

Politolog Tarik Kapetanović u razgovoru za „Avaz“ govorio je o neverbalnoj komunikaciji učesnika.

Zanimljivo narodu

– Debata je bila zanimljiva za šire narodne mase, prilagođena gledateljstvu. Vidi se da su kandidati bili pripremljeni i energični, a to se posebno vidjelo kod dvojice kandidata koji žele da se direktno sučelje, odnosno kod gospodina Izetbegovića i gospodina Bećirovića – kazao je Kapetanović.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović: Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti

Kako je dodao, kod Izetbegovića i Bećirovića vidjela se želja da animiraju publiku i istaknu se kvalitetima.

Kapetanović: Želja za  animiranjem publike
Kapetanović: Želja za animiranjem publike Foto: Agencije

– Višu dozu agresivnosti je, definitivno, pokazivao gospodin Bećirović, dok je u određenim momentima, kako je konverzacija odmicala, i gospodin Izetbegović, također, bio agresivan. Gospodin Hadžikadić je čak pokušao smiriti dvojicu sukobljenih kandidata koji su njegovi rivali – mišljenja je Kapetanović.

Čerčilov stisak

Neverbalna komunikacija kod kandidata je bila smirena i uglavnom usmjerena na ruke.

– Kod gospodina Bećirovića je to primarno bila čista politička gestikulacija rukama, onaj famozni Čerčilov stisak, dok je, s druge strane, Izetbegović čvrsto sjedio u svojoj stolici. Samo pozicioniranje u studiju je pokazivalo da se tu već radi o jednoj situaciji u kojoj dvojica idu na jednoga, s obzirom na to da je jedan bio na jednoj strani, dok su druga dvojica bila na drugoj strani.

ČITAJ JOŠ:  Bećirović: Većina bi u našoj zemlji htjela da dobijemo kandidatski status i da postanemo član EU

Možda bi bilo pametnije da je studio bio postavljen oko nekog okruglog stola. Međutim, očito je da se radilo o drugoj postavi i direktnom preferiranju jednog kandidata u odnosu na druge ili direktnom napadu jednih kandidata u odnosu na drugoga. Ali, eto, tako su odlučili režiseri – zaključio je Kapetanović.

Pobjeda bila potrebna

Jasmin Mujanović, politolog s adresom u Los Anđelesu, debatu je nazvao neinspirativnom te je kazao kako je Bećiroviću bila potrebna čista pobjeda, posebno nakon odlaska s debate na N1.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović: Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti

– Pitanje Bećirovićeve kandidature sada nije da li može srušiti Izetbegovića, već koliki će se dio njegove početne podrške preliti Komšiću i hoće li to biti dovoljno da zadrži Borjanu Krišto – kazao je Mujanović.

Avaz