Portal 072info

Poljoprivrednici itekako osjete posljedice pandemije i poplava: “Padamo, mnogi su zatvorili i otišli”

poljoprivrednici 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poljoprivredna sezona u Tuzlanskom kantonu je pri kraju. Poljoprivrednici zbrajaju i urod i zaradu. Godina za plasteničku proizvodnju je bila teška, dok je bila dobra za žita, silažni program i trave. Poplave, grad i koronavirus, otežali su rad poljoprivrednicima.

Na imanju Muhameda Halilovića iz Živinica, radna atmosfera. Trenutno pripremaju silažu za hranu stoke. On se bavi uzgojem muznih krava i prodajom mlijeka. Sedamnaest krava mjesečno daje između 4 i 5 hiljada litara mlijeka. Kaže da je opstati u stočarstvu iz godine u godinu sve teže.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muzejska je oprema kod naših ljudi. Mnogi su zatvorili i otišli, padamo. Zašto padamo, pa uvozi se sve i meso i živa stoka i telad što ne daje nikakve rezultate i ja sam veliki protivnik toga bio“, kaže Muhamed Halilović.

Za razliku od stočastva gdje se smanjuje broj gazdinstava, ove godine povećana je proizvodnja povrća u plastenicima. Dvadeset godina Halid Ustavdić na obroncima Tuzle uzgaja paradajz i papriku. Ne pamti lošiji prinos od ovogodišnjeg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
“Totalno loša godina, pogotovo sa paradajzom, sa paprikom “roga” i “slonovo uho” za razliku od babure koja je daleko bolja. Nismo zadovoljni, svi se žale na sadni materijal.”

Osim redovnih poticaja, poljoprivredni proizvođači nemaju pomoći kantonalne Vlade. Kažu da su im se obraćali sa zahtjevom da budu oslobođeni plaćanja državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. i 2021. godinu.

“Oni koji su nadležni da obiđu prostore i pogledaju gdje se nalazi poljoprivredno zemljište, privatnog sektora i veliki dio državnog sektora, veliki dio vakufskog sektora, vakufsku zemlju kupujem i obrađujem. Sve je uništeno i zaraslo, nema ničega. Na dopis niko se nije ni pojavio. Nažalost to govori, šta je to.”

Administrativno uređenje poljoprivrednog sektora nemjerljiv je problem, kažu iz privredne komore TK. Država mora riješiti poslovno organizovanje poljoprivrednika prenosi Oslobođenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
“I dalje stojimo u mjestu i to nas čini nekonkurentnim na tržištu. Naši poljoprivrednici nisu toliko produktivni, niti su sa niskim troškovima, tako da često gubimo tržišta kako na domaćem tako i na stranom terenu.”

Iz Ministarstva poljoprivrede TK ove godine imaju na raspolaganju sedam miliona maraka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše za stočarstvo, 1,4 miliona i 1,3 miliona maraka za proljetnu sjetvu.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)