thumbnail
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine reagovalo je na izjave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca koji je rekao da su poljoprivrednici politički izmanipulirani i za organizaciju protesta optužio SDS.

“Svojom jučerašnjom izjavom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je još jednom potvrdio da nije dostojan da obnaša bilo kakvu funkciju na nivou države Bosne i Hercegovine. Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se našu borbu koristi u stranačkim okršajima dokaz su, pak, nemoći ministra Košarca i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja”, navode iz Udruženja poljoprivrednika.

Naglašavaju kako su jučerašnji protest organizovali poljoprivednici iz oba bh. eniteta, a da ministar Košarac griješi obraćajući se isključivo proizvođačima iz Republike Srpske.

“U Bijeljini i Gradišci bilo je jučer i Sarajlija i Tuzlaka i Zeničana i Krajišnika i svi su oni nezadovoljni politikom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Poljoprivreda ne poznaje entitetske granice i vrijeme je da to ministar Košarac konačno shvati. Također, vrijeme je da shvati da su bespovratno prošla vremena kad nas je mogao dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. U tom kontekstu sramotnom smatramo izjavu njegovog stranačkog kolege i advokata, ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića, koji tvrdi da poljoprivrednicima iz Federacije nije mjesto na graničnim prelazima u RS-u. Ministru Pašaliću poručujemo da je naše mjesto svuda tamo gdje se brane interesi poljoprivrednika. Kako je Staša Košarac u više navrata dokazao da ga ne zanima posao za koji je plaćen, te da će i u narednom periodu nastaviti sa spinovima i manipulacijama, jučer smo zatražili da se u rješavanje problema zaštite domaće proizvodnje što hitnije uključi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da su članovi Predsjedništva ipak malo ozbiljniji političari i da će naša situacija naići na njihovo razumijevanje”, zaključuje se u saopćenju.