Poljoprivrednici nezadovoljni: Hoće li doći do privremene zabrane uvoza pšenice

U nemogućnosti da prodaju pšenicu koju proizvedu, poljoprivrednici iz entiteta Republika Srpska najavljuju da će od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražiti privremenu zabranu uvoza pšenice, a koja bi iznosila 120 dana.

Uvozna jeftinija

S obzirom na to da je uvozna pšenica jeftinija, poljoprivrednici strahuju kako bi pšenica proizvedena u BiH mogla propasti.

Osim toga, nadaju se da će se uspjeti nagoditi s predstavnicima vlasti o otkupnoj cijeni pšenice od 0,80 feninga po kilogramu. Sve ispod toga, kazali su, nije prihvatljivo.

– Ukoliko domaći proizvođači imaju neku vrstu bojazni, moj apel je da se primarno obrate nadležnim entitetskim ministarstvima. Kao i u svim dosadašnjim slučajevima, onda kada vlade Republike Srpske i Federacije BiH i resorna entitetska ministarstva upute zahtjev za uvođenje privremene zabrane izvoza pšenice prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potpuno sam spreman da takvu odluku uputim Vijeću ministara BiH na usvajanje – rekao je za „Avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Znak pitanja

Poljoprivrednici iz manjeg bh. entiteta imaju punu podršku kolega iz FBiH, a u razgovoru za „Avaz“ predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je da bi se u tom smjeru moglo ići najesen, jer je pod znakom pitanja imamo li dovoljno pšenice koja bi zadovoljila potrebe naših građana ukoliko se zabrani uvoz.

  • Bićo: Nekontroliran uvoz Foto: Agencije

– Nekontroliran uvoz je problem, uvozna roba je dosta jeftinija pa naša ostaje neotkupljena. Kada je riječ o otkupnoj cijeni pšenice po kilogramu, ekonomska cijena jeste ona koja će biti predložena, a riječ je o 0,80 feninga, jer nemamo plavog dizela, a poticaji su mali. Međutim, uvozno će u tom slučaju biti 0,60 ili 0,70 feninga… Mora se dobro sjesti i razmisliti – poručio je Bićo.

Naredni koraci

Sastanak poljoprivrednika na kojem će se raspravljati o ovoj temi bit će održan u toku sedmice, kada će biti poznati naredni koraci. Bićo potcrtava da je ujedinjenje poljoprivrednika oba entiteta neupitno.

– Dobit će podršku u odlukama 100 posto, jer se naša roba uništava uvozom – zaključio je Bićo.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE