Poljoprivrednici ogorčeni: Izdalo nas je Vijeće ministara, imamo pitanje za Sattlera, Košarac štiti Srbiju

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini razočarani su odlukom Vijeća ministara da ne uvede zaštitne mjere prilikom uvoza iz Evropske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

– Ogorčeni smo. Kako ne znaju da nema života ni za jednu državu bez poljoprivrede i sela? U najskorije vrijeme održat ćemo sastanak na nivou BiH, a jedan od prijedloga bit će blokada graničnih prijelaza. Dosta smo trpjeli.

Zašto bošnjački i hrvatski ministri nisu glasali za uvođenje prelevmana, misle li na svoj narod uopće? Možda trebamo da se selimo iz ove države, neka nam konačnu kažu – rekao je za Faktor Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.

U Udruženju poljoprivrednika FBiH smatraju da su predložene mjere bile selektivne.

– Naš je stav da se zaštitne mjere trebaju uvesti pored za zemlje EU-a i za države članice CEFTA-e. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac želi zaštititi Srbiju. Tako bi roba iz EU-a stizala u Srbiju pa se onda uvozila u BiH. U tom slučaju profitirala bi samo Srbija. To je namjera Košarca – ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Prema njegovim riječima, već postoje određeni prelevmani na mlijeko u prahu, maslac, krompir…, ali se novac dobijen od toga ne vraća poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

– To bi trebalo biti pod imperativom, ali nije tako. Gdje završava taj novac, a ne radi se o malom iznosu. Primarna poljoprivredna proizvodnja uplati i do 400 miliona KM na ime dadžbina, a malo se toga vrati poljoprivrednicima. Moram reagovati na izjavu šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera da bi uvođenjem prelevmana uslijedile kontramjere. Pitam Sattlera javno, zašto naše meso ne može u EU, a toliko ga uvozimo iz njenih članica? To su dvostruki standardi – izričit je Bićo.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakVozač iz BiH vozio sa 3,99 g/kg alkohola u krvi
Sljedeći članakMaida Hasanović farba perike ženama oboljelim od raka