Poljoprivrednici ogorčeni: Izgleda da se ovo može završiti samo protestima

Vijeće ministara BiH odbilo je da usvoji odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine, zbog čega su poljoprivrednici najavili proteste i mogućnost blokiranja graničnih prijelaza.

– Već smo na liniji sa poljoprivrednicima iz Federacije i danas ili sutra ćemo održati sastanak i donijeti određene odluke. Izgleda da se ovo može završiti samo protestima. Naš zahtjev će se vjerovatno proširiti i na smjenu Vijeća ministara BiH, koji je nenarodni, pa ćemo vidjeti. Imaju opcije blokade graničnih prelaza, blokade institucija i svakako smjena Vijeća ministara BiH – rekao je za “Nezavisne” Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Nećemo se umoriti

Za odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso glasali su samo ministri iz Republike Srpske, dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez ikakvog obrazloženja. Odluka je podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 posto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

– Iz neobjašnjivih razloga jedan dio ministara nije glasao. Smatram da je ovo bio dobar moment da se donese jedna takva odluka na period od dvije godine i da snagom argumenata koji su na našoj strani riješimo to pitanje – rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

On ističe da sve zemlje u okruženju imaju takve mjere, navodeći primjer Sjeverne Makedonije gdje se na uvoz svježeg i rashlađenog mesa naplaćuje carina od 15 posto i prelevman od 0,5 eura po kilogramu.

– Nećemo se umoriti od ovoga i pokrenut ćemo postupak u skladu s pravilima o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kako bismo trajno riješili to pitanje. Taj sporazum je diskriminirajući za BiH i u narednim danima ćemo donijeti odluku da idemo u tom smjeru, jer 15. aprila su tehničke konsultacije s EU, gdje ćemo otvoriti to pitanje – rekao je Košarac.

Blokada granica

Kao i u Republici Srpskoj, i u poljoprivrednim udruženjima u Federaciji BiH ističu da neće odustati od svojih zahtjeva jer su u problemima do guše zbog nekontrolisanog uvoza mesa sumnjivog kvaliteta koje dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

– Vjerovatno prekosutra (subota) ćemo održati sastanak sa kolegama u Republici Srpskoj i donijeti odluku o štrajku. Mislim da ćemo prvo ići na blokadu granica, zatim institucija i tražićemo smjenu Vijeća ministara BiH jer oni ne rade za narod ove zemlje. Nećemo odustati i to je sigurno jer dalje ne možemo – rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Podsjećanja radi, odluka o uvođenju prelevmana i carina na svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso već jednom je pala na sjednici Vijeća ministara BiH, a jedan od razloga, kako je objasnila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, bio je da ta odluka nije prošla propisanu proceduru po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

IZVORNezavisne novine
Prethodni članakNova Gradiška obavijena tugom: Sahranjena malena Nikol
Sljedeći članakPreminuo Savo Divčić, vlasnik jednog od najpopularnijih klubova u Sarajevu i BiH!