Poljoprivrednici protestovali u Sarajevu

protesti_poljoprivrednic_fena_mainBosanskohercegovački poljoprivrednici okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Protestu koji je organiziralo Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) podršku su dali Savez poljoprivrednih udruženja FBiH te manja poljoprivredna udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Goražda Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Poljoprivrednici protestom žele skrenuti pažnju na problem donošenja programa podsticaja, čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja budžeta. Taj rok je istekao još 6. februara, a Odbor za poljoprivredu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas bi trebao raspravljati o ovogodišnjem programu podsticaja.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je kako očekuju da Odbor danas da saglasnost i da se konačno usvoji program podsticaja za 2014. godinu.

Novi protesti

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici traže isplatu neisplaćenih podsticaja iz dijela 2012. i 2013, a procjenjuju da je riječ o iznosu od 7,6 do 9,2 miliona eura.

Također, zahtijevaju hitan sastanak s federalnim ministrima poljoprivrede i finansija te federalnim premijerom, na kojem bi razgovarali o implementaciji isplate podsticaja za 2012, 2013. i 2014. godinu.

Muslimović je kazao kako očekuju da se do 31. marta isplate podsticaji, a u suprotnom najavljuju nove proteste.

U situaciji kada bi program podsticaja bio danas usvojen, kako navode poljoprivrednici, zakonski rok od 60 dana bio bi “dvostruko premašen da bismo ostvarili svoja prava“.

UPBiH smatra da odbori za poljoprivredu konstantno opstruiraju usvajanje programa, iako je on usklađen s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Domom naroda.

Agencije