Poljoprivrenici izlaze na proteste, traže smjenu ministra Košarca

u 14
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poljoprivrednici iz cijele BiH će u idući ponedjeljak, 28. decembra izaći na proteste i blokirat će granične prijelaze kod Bijeljine i Granični prijelaz Bosanska Gradiška, potvrdio je za “Avaz” Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako nam je rekao, poljoprivrednici iz cijele BiH će izaći na proteste.

– Blokitrat ćemo prolaz teretnog saobraćaja, odnosno robe koje se uvoze, a mi ih imamo dobvoljno. To su meso, mlijeko i povrće – rekao nam je Bićo. 

ČITAJ JOŠ:  Kontrolišu li se cijene prehrambenih proizvoda u trgovinama, je li bilo kažnjavanja?

Poljoprivrednici iz cijele BiH odlučili su jedinstveno reagovati te su danas održali sastanak u Odžaku zbog brojnih problema koji ih opterećuju. 

Kako kažu, problema je uvijek bilo, ali završni udarac je zadala korona.

– Traktori će blokirati teretne trminale. Blokada će trajati dok se ne riješi situacija. Tražimo da se uvedu prelevmani na meso i svu uvoznu robu koju imano. Tražimo i smjenu ministra Staše Košarca – rekao nam je Bićo.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske nam je sinoć rekao da su domaći proizviđači nezadovoljni, jer su cijene njihovih proizvoda daleko ispod tržišne vrijednosti.  

ČITAJ JOŠ:  U Dubaiju se prodaju novčanice od 10 bh. dinara

– Zbog epidemije je drastično smanjena potrošnja poljoprivrednih proizvoda. Naime, ove godine nisu dolazili naši ljudi iz inostranstva, nije bilo proslava, ne rade restorani, kuhinje u firmama – kaže Usorac.

Dodaje da su nezadovoljni jer niko od nadležnih nije pozvao poljoprivrednike na konsultacije.

– Tražili smo da nas prime premijeri da im ukažemo na ovakvu situaciju. Oni ili nemaju vremena za nas ili smo mi za njih mrtvi – dodao je Usorac. 

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Avaz

GODISNJICA
MARKETING