Screenshot 1 127
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Gotovo 30 posto svih seksualnih zlostavljanja maloljetnika u Poljskoj povezano je sa svećenicima, otkrila je Državna komisija za pedofiliju u svom prvom izvještaju.

FIXGEHALT

Komisija, koju je vlada osnovala 2019. godine, podijelila je u ponedjeljak rezultate rada na 250 stranica. Stručnjaci su ispitali 349 slučajeva pedofilije, a u oko 100 njih bili su osumnjičeni svećenici. Više od 50 ovih slučajeva proslijeđeno je tužilaštvu, navodi se u izvještaju.

Također su kritikovali Katoličku crkvu u Poljskoj zbog nespremnosti da sarađuje s vladom kada je riječ o ovom kontroverznom pitanju.

“U zemljama poput Australije i SAD-a crkveni lideri već su davno shvatili da su suzbijanje pedofilije i zajednički rad s vlastima na ovom području stvar elementarnog kredibiliteta njihovih institucija”, ali u Poljskoj to nije slučaj.

LIDER

Materijali sadržani u izvještaju bili su “zastrašujući”, ali samo su dokazali da se borba protiv ovih “gnusnih zločina” mora nastaviti, rekao je Blazej Kmieciak, predsjednik komisije.

Međutim, ne samo da su svećenici i stranci optuženi za maltretiranje djece, za neka krivična djela odgovorni su članovi porodice, uključujući roditelje u 35 posto slučajeva, navodi se u izvještaju. Većina su muškarci (94 posto).

Žrtave su uglavnom bile u dobi između 11 i 15 godina, ali bilo ih je i između tri i 10 godina. Najmlađe dijete koje je pretrpjelo seksualno zlostavljanje među slučajevima koje je komisija razmatrala imalo je samo godinu.

U izvještaju se naglašava teška psihološka trauma koju su pretrpjela seksualno zlostavljana djeca. Zahtijeva se da tužitelji prioritet daju slučajevima protiv pedofila i preporučuje da se uvede posebna pozicija “zagovornika djece”, koja će se baviti njima.

Poljska je uglavnom katolička zemlja, a crkvu već godinu muče optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Pritisak javnosti prisilio ju je da 2019. objavi izvještaj u kojem se navodi da je od 1990. zabilježila gotovo 400 slučajeva svećenika koji su zlostavljali 625 djece. Međutim, imena počinitelja ostaju neotkrivena. U dokumentarnom filmu koji je izašao iste godine tvrdi se da svećenici pedofili nikada nisu kažnjeni za svoje grijehe, već su samo premješteni u drugu župu, gdje su mogli nastaviti svoje kriminalno ponašanje.