Portal 072info

Poljubac skupo košta u nekim zemljama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poljubac na javnom mjestu, u mnogim zemljama, može skupo da košta. Ma koliko ovo nevjerovatno zvučalo u 21. vijeku, bizarni propisi, nerijetko su na snazi i u omiljenim ljetovalištima, pa se turisti u nemalom broju država izlažu riziku da dođu i u sukob sa zakonom.

Najviše “ludih zakona”, na snazi je u Americi. U Logan Kauntiju, u državi Kolorado, zabranjeno je ljubiti ženu dok spava, a u Konektikatu, Mičigenu i Bostonu muškarac ne smije da ljubi ženu nedjeljom, koja je dan rezervisan za duhovnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Ajovi, ljubljenje ne smije da traje duže od pet minuta, a na Roud Ajlendu duže od tri. Apsolutni rekorder u strogoći je Merilend, gde je dužina poljupca ograničena na jednu sekundu.

Ako je i logično da se u islamskim zemljama valja ogrtati, voditi računa o dužini suknje i razrezu na bluzi, teško je shvatljivo da u zapadnoj Evropi još vladaju puritanski propisi “od prije Prvog svjetskog rata”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako, u Francuskoj, na primjer, i dalje važi zakon iz 1910. godine, kojim se zabranjuje ljubljenje na peronima željezničkih stanica. Cilj je, svojevremeno, bio da se onemogući kašnjenje vozova. Ali, zakon niko nije ukinut ni u vrijeme superbrzih vozova. Za kršenje ovog propisa nije predviđena drakonska kazna, ali važi naredbe da istog časa napustite stanicu, prenosi B92.

Kazna za ljubljenje može da se “zaradi” čak i u Italiji. U Eboliju, u Kampaniji, važi zakon koji zabranjuje ljubljenje u automobilu. Razlog je bezbjednost u saobraćaju, a kazna za prekršaj je 500 eura. Na slavnom britanskom univerzitetu Oksford, zabranjeno je ljubiti se u kampusu, pa je za zaljubljene određena “zona za ljubljenje” u lokalnoj menzi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Islamske zemlje ne tolerišu mnoge, za druge tek, sitnice. Tako je u Istanbulu u restoranu od bračnog para na turističkom putovanju zatraženo da za stolom sjede jedno nasuprot drugom, a ne jedno pored drugog. U unutrašnjosti Turske, javno ljubljenje može da donese i ozbiljnije probleme.

Zakonski obračun sa nježnostima pred očima javnosti, još je strožiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Poljubac pred drugima, apsolutno je isključen i u veoma posjećenim ljetovalištima, čak i među supružnicima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Godine 2010. se, tako, u Dubaiju britanski bračni par poljubio u restoranu i zbog toga dobio mjesec dana zatvora!

U Dubaiju se za neprikladno ponašanje smatra ne samo ljubljenje, nego i grljenje, plesanje, ili puštanje glasne muzike na javnom mjestu. Vanbračni parovi ne smiju da se drže za ruke. I, pažnja, oznaka muškarca i žene na istim vratima toaleta ne znači da tamo mogu da budu zajedno. Zbog toga je jedan češki bračni par na aerodromu saslušavala policija.

Novčana, ili čak zatvorska, kazna prijeti onome ko je pod dejstvom alkohola uhvaćen mimo mjesta gdje je dozvoljena njegova prodaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Egipat je, takođe, ljubljenje pred svjedocima stavio na crnu listu.

Građani Tajlanda ne smiju javno ni da se drže za ruke, ali se turistima, “blagonaklono”, gleda kroz prste. Stroga zabrana ljubljenja važi u malezijskom metrou.

Ljubljenje na javnom mjestu zabranjeno je i u Japanu. Tamošnji zakonodavac ovu zabranu argumentuje činjenicom da se poljupci smatraju uvodom u seksualni čin, a logično je, stoga, da je predigra na javnom mjestu nedopustiva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ista praksa postoji i u Indiji, gdje se izlivi osjećanja tretiraju kao krajnje intimna stvar i rezervisani su za prostor iza zatvorenih vrata. Iskazivanje ljubavi na javnom mjestu dozvoljeno je samo u filmovima i to najvećim zvijezdama.

federalna.ba/Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME