Polovina radnika neće plaćati porez, Vlada FBiH definirala prijedlog novog zakona o porezu na dohodak

Screenshot 4 45 13
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine definirala je prijedlog novog zakona o porezu na dohodak. On bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 28. i 29. mart.

Predloženi novi zakon o porezu na dohodak predviđa da će više od 90 posto radnika u Federaciji BiH plaćati manji porez na dohodak, ističe se u obrazloženju predlagača, prenosi politicki.ba. Posebno se naglašava da je ovo jedan iz paketa bitnih reformskih zakona. Također, cilj je i da se radnicima maksimalno izađe ususret, ali i pomogne poslodavcima i potencijalnim investitorima. 

Na primanja do 800 KM se neće naplaćivati porez i najmanje polovina radnika u Federaciji BiH neće plaćati ništa poreza na dohodak. 

Plate više od 800 KM će se oporezivati po stopi od 13 posto. No, u suštini to je “skuplje” za samo za oko pet posto radnika u Federaciji BiH koji imaju visoka primanja. 

Ukida se poreski odbitak za djecu, ali će novi prijedlog biti povoljniji za veća domaćinstva koja imaju ili planiraju imati do petero djece. Uz ove izmjene, planira se i da se svi dodaci na plaću “utope” u jedno. 

Jedan od argumenata je i da su kategorije “kupona za prevoz”, te “topli obrok” nepoznanica, arhaizam socijalističkog perioda. 

Predlagači novog zakonskog rješenja, Ministarstvo finansija Federacije BiH ističe da se nerijetko radi o značajnim novčanim iznosima koji radnicima puno znače i kada apliciraju za kredite kod banaka. 

– Sve što je urađeno, sve što je predloženo, definirano je u tijesnoj koordinaciji s strukom, sindikatima i poslodavcima. U temelju svih mjera je poboljšanje položaja radnika. Smatramo da su mjere realne i neophodne. Mi smo jedini u regionu, a da o Evropi ne govorimo, koji imaju stare zakone iz ove oblasti. To je samo dodatni razlog zašto se oni moraju promijeniti – kazali su iz Ministarstva finansija Federacije BiH.

Prijedlog zakona o porezu na dohodak, kao i prijedlog zakona o doprinosima, kao dva vitalna reformska zakona, naći će se pred poslanicima Federalnog parlamenta krajem ovog mjeseca. 

image