Polovini građana BiH zima donosi probleme

Procjene ukazuju da je čak 50 posto domaćinstava u Bosni i Hercegovini energetski siromašno, što znači da porodice zbog ograničenih financijskih sredstava ne mogu osigurati dovoljne količine toplinske energije za svoje domove. Energetsko siromaštvo uvelike ovisi o visini životnog standarda i iznosu mjesečnih primanja, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da prosječan kućni budžet u BiH u većoj mjeri ide na prehranu.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, naglašava da energetski siromašno društvo podrazumijeva nemogućnost osiguravanja dovoljnih količina električne i toplinske energije, što dovodi do kompromitiranja udobnosti života ili nemogućnosti zadovoljenja drugih osnovnih potreba poput zdravstvene njege i obrazovanja djece.

Europska unija reagirala je na ovu zabrinjavajuću situaciju i odobrila financijsku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi porodicama olakšala zimsku sezonu. Paket pomoći vrijedan 70 miliona eura uključuje 50 miliona eura za pomoć ugroženim domaćintvima te dodatnih 20 miliona eura za potporu unaprjeđenju energetske učinkovitosti. Očekuje se da će oko 170 hiljada domaćinstava u BiH imati koristi od ove pomoći.

Uprkos financijskoj podršci, mnogi građani su već uložili teško zarađeni novac u nabavku energenata za zimu. Povećane cijene peleta i drva dodatno opterećuju kućne budžete, potičući povratak kuovini uglja. Cijene variraju od 180 do 235 maraka po toni.

Udruženja koja se bave zaštitom potrošača ističu potrebu za brzim reformama koje bi rezultirale povećanjem mjesečnih primanja građana. Smanjenje fiskalnih nameta i poboljšanje poslovne klime ključni su koraci prema poboljšanju materijalnog stanja radnika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE