Portal 072info

Položeno cvijeće na mezar Alije Izetbegovića, osim Bakira nije bilo drugih zvaničnika SDA

Povodom 90. godišnjice od rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije, njegov sin Bakir Izetbegović, sadašnji predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH posjetio je mezar rahmetli predsjednika na Kovačima, prenosi bh. novinska agencija Patria. No, osim Izetbegovića drugih zvaničnika SDA nije bilo.  

– Nedaleko od ovog mjesta odrasla je moja majka, a moj otac blizu Inat kuće. Njemu je u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo 18 godina i bio je dezerter u odnosu na tu obavezu u NDH. Nije se smio kretati, pa bi se kretao noću ili kada bi bilo bombardovanje, kako bi je vidio, da ašikuju. Drugi su se bojali granata, ali njima je bilo drago, jer tada se svi povuku sa ulica. Sjedili su na klupama, jer ovdje je tada bio park, a ne šehidsko mezarje – ispričao je Izetbegović.

U oktobru se navršava 12 godina od smrti Alije Izetbegovića, a do tada bi trebao biti završen projekat kojim će biti obuhvaćeni isječci iz knjiga predsjednika Izetbegovića koje će čitati renomirani bh. glumci.

– To će približiti ljudima Alijinu misao koja je bila jaka. Devet godina je proveo u zatvorima, a osam u ratovima. Imao je težak, ali junački život – zaključio je Izetbegović.

Cvijeće na mezarju Kovači, pored člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, položila je i delegacija Asocijacije mladih SDA na čelu sa predsjednikom Salkom Zildžićem.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box