Polubraća koja su nevina provela 31 godinu u američkom zatvoru dobit će 75 miliona dolara

Screenshot 3 58
Podijelite vijest

Polubraća Leon Brown i Henry McCollum su proveli u zatvoru skoro 31 godinu, a osuđeni su za silovanje i ubistvo 11-godišnjakinje koje nisu počinili. Zbog toga je sud odlučio da im se isplati odšteta od 75 miliona dolara.

Uhapšeni su 1983. godine, a oslobođeni 2014. godine. Odluka da im se isplati odšteta je vrlo značajna jer nije zagarantovana svim američkim zatvorenicima. U 35 saveznih zemalja Sjedinjenih Američkih Država postoji mogućnost naplate odštete, ali ne uspijevaju svi zatvorenici da je naplate.

Kao i mnogi nevino osuđeni građani, Brown i McCollum su odlučili tužiti odgovorne zbog pogrešne presude. Pretpostavljalo se da će ovaj spor trajati nekoliko godina te da će biti vrlo izazovan.

Međutim prošle sedmice je federalni sudija odlučio da Brown i McCollum trebaju biti obeštećeni. Odluka je donesena skoro šest godina od podnošenja tužbe. Obojici se mora isplatiti po 31 milion dolara, što je milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru. Dobit će još 13 miliona dolara kaznene odštete.

Polubraća su osuđena za silovanje i ubistvo 11-godišnje Sabrine Buie u Sjeverenoj Karolini. Prvobitno su bili osuđeni na smrtnu kaznu, ali je nešto kasnije Brownu kazna ublažena u kaznu doživotnog zatvora.

Oslobođeni su 2014. nakon što je utvrđeno da DNK sa cigarete pronađene na mjestu zločina pripada drugoj osobi. Po podizanju tužbe Brownovi i McCollumovi advokati su morali dokazati da su pogrešno osuđeni i da su bili primorani na lažno priznanje da su počinili teške zločine.

Advokat Elliot Abrams je naglasio da je advokatski tim koristio dokaze koji pokazuju da su istražitelji tokom prvog suđenja prikrivali informacije, a koje se odnose na način ispitivanja i na postojanje još jednog osumnjičenog.

McCollum je imao 19 godina kada je osuđen, a tada je ima vrlo nizak IQ koji je Abrams uporedio s IQ-om devetogodišnjeg dječaka. Advokati su tvrdili da je bilo nepodudarnosti između iskaza datih policiji, onoga što je zatečeno na mjestu zločina i onoga što je pokazala obdukcija.

CNN piše da su jedan od najznačajnijih uzročnika pogrešnih presuda u SAD-u greške koje prave policajci i tužioci.


Podijelite vijest