”Pomor pčela širom Hrvatske zvoni na uzbunu”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (11)

Pčelarske udruge Propolis i Pčelinjak, te Hrvatska poljoprivredna agencija pozivaju sve hrvatske pčelare da hitno ispune Upitnik o ovogodišnjim gubicima pčela i dostave ga Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji!

Apel su uputili zbog informacija sa terena o naglom slabljenju brojnih pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju. Ističu kako toplo vrijeme može dovesti u do sada nezapamćene gubitke na pčelinjacima širom Hrvatske.

“Najhitnije treba pregledati sve zajednice i u onima gdje su pčele izbile na satonošu, njima treba odmah staviti po šećernu pogaču na samu satonošu upravo na mjesto na kome su pčele “proključale”. Važno je naglasiti šećernu pogaču, a ne okvire meda. Pogotovo ne okvire meda iz zajednica koje su ostale bez pčela. Jer ako je u pitanju bilo kakva bolest time ćemo samo ubrzati propadanje već ionako oslabljenih zajednica. Ne treba okretati niti prevješavati okvire u samoj košnici jer to oslabljenim zajednicama koje imaju mlado leglo neće biti od nikakve koristi, a u ovo doba godine bit će potpuno kontraproduktivno. Svakako treba uzeti uzorke mrtvih pčela i pospremiti ih u papirnatu ambalažu na neko hladnije mjesto (nije potrebno držati mrtve pčele u frizeru) kako bi se u narednom periodu mogle dati na analizu uzroka uginuća”, savjetuju iz udruge.

Udruga poziva sve hrvatske pčelare, koji imaju i koji nemaju gubitke, da ispune anketni upitnik o gubicima pčelinjih zajednica u 2013/2014., te ga hitno dostave u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

Vecernji