Portal 072info

Pomozi.ba u 2020. skupilo 2 miliona KM za oboljele i hiljadu tona hrane za ugrožene

Screenshot 11 172
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Proteklu godinu je osim vijesti o pandemiji obilježio i niz humanitarnih akcija udruženja Pomozi.ba. Kroz nesebičan angažman bez pauza tim ljudi je pokazao da pozitivne vijesti uvijek zazvuče jače nego one loše, kao i da humanitarni rad ne poznaje granice. Ni metaforičke, ni one stvarne. Osvrnimo se na 2020. godinu i rad humanitarnog udruženja Pomozi.ba.

Servirali su više od tri miliona obroka kako za socijalno ugroženo stanovništvo tako i za izbjeglice i migrante, odnosno ljude u pokretu koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osim toga, donirano je oko 2 miliona KM za liječenje oboljelih građana, i to samo u drugoj polovini 2020. godine (u prvoj polovini zbog lockdowna na globalnom nivou građani uglavnom nisu tražili tu vrstu pomoći).

Gotovo hiljadu tona pomoći isporučeno je u samo tri akcije – Albaniji je nakon zemljotresa isporučeno 300 tona, 550 tona hrane je podijeljeno tokom maja 2020. godine, a 100 tona hrane je podijeljeno u sklopu akcije “Hljeb za svaki dom”. Vrijedi naglasiti da je tokom prošle godine podijeljeno i 115 tona hrane za gladne u Jemenu, kao i da je izgrađen sprat bolnice u Palestini.

U godini koju je obilježila pandemija ovo udruženje pokazalo je solidarnost i poslalo poruku o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera. Za zaštitu protiv koronavirusa podijeljeno je 900 hiljada zaštitnih maski, od čega 500 hiljada u momentu kada je maske bilo nemoguće nabaviti u državi ili regionu.

Osim toga, u Bihaću je otvoren restoran dobre volje, a sličan objekt bit će otvoren i u Sarajevu. Uspostavljen je sektor i u Tuzli, poslani su kamioni pomoći za Sandžak.

“Pored ovih akcija i projekata, moramo spomenuti da je u potpunosti izgrađeno ili djelimično sanirano desetine domova ljudima u potrebi širom naše države. Uveli smo vodu u domove koji je nisu imali, kupovali kombajne, donirali stoku, namještaj i odjeću. Radili smo mnogo, u sve smo išli srcem i obradili smo hiljade zahtjeva za pomoć”, govore iz Pomozi.ba.

Iz udruženja ističu kako nažalost nisu bili, niti će ikada biti u mogućnosti u potpunosti odgovoriti na sve zahtjeve za pomoć, koji iz minute u minutu nastavljaju stizati iz svih dijelova regiona.

“Dešavale su se greške i propusti, ali iz svake greške pokušavamo izvuči pouku i poboljšati naš rad kako bismo bili što efikasniji u pružanju pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Svima onima koji su nam ukazali povjerenje i koji su odlučili pomoći nekome preko nas od srca se zahvaljujemo. Mi smo samo posrednici, to ćemo i ostati”, zaključuju iz udruženja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Udruženje Pomozi.ba će u narednom periodu podijeliti oko 100 tona brašna u cijeloj BiH

Portal 072info

Potrebna transplantacija bubrega: Aldina ima samo jednu želju, da živi normalno kao i njeni vršnjaci

Portal 072info

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo akciju za pomoć gradovima Sandžaka

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME