Portal 072info

POMOZIMO: Muji Redžiću da se vrati u školsku klupu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muji Redžiću iz Begovog Hana kod Žepča, ljekari su u šestoj godini života dijagnosticirali distrofiju mišića. U posljednjih nekoliko mjeseci bolest je uznapredovala i dječaka trajno prikovala za invalidska kolica. Pored bolesti, roditelji su se borili da njihov sin redovno pohađa osnovnu školu. Uspješno je završio peti (V), ali šesti razred (VI), zbog trajne invalidnosti koja mu je konstatirana prije nekoliko mjeseci, nije upisao.

Pored uznapredovale bolesti problem u nastavku školovanja predstavlja i udaljenost škole od nekoliko kilometara, do koje se dolazi magistralnim putem M-17. Roditelji su posljednjih nekoliko mjeseci pokušali učiniti sve da bi bolesnom sinu omogućili nastavak školovanja ali bezuspješno. Kako bi školu i doktora približili svome sinu Redžići su čak odlučili prodati kuću, ali bez uspjeha jer nije bilo zainteresiranih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kada više nije imao izbora otac malog Muje počeo je obilaziti nadležne institucije. Tražio je pomoć ali je izostala. Otac Muje gubi svaku nadu, kaže da ne zna šta više da radi, pošto zna da je osnovno obrazovanje obavezno, vjerovao je da će mu neko od nadležnih općinskih institucija izaći u susret, ali niko mu nije ponudio adekvatno rješenje. Dječak je stopostotni invalid. I dok je hodao, teško ga je bilo voditi u školu, a kamoli sada kada je trajno nepokretan. Zabrinuti otac priča kako je išao u zeničko Udruženje distrofičara, ali ni tamo nije naišao na razumjevanje. Roditelji se plaše da zbog ove situacije dječak ne padne u depresiju što bi mu dodatno otežalo ionako teško zdravstveno stanje. Mujo prošle školske godine nije dolazio ni jedan dan u školu, jer nema uslove za to. Jedino mu je otac zaposlen i zarađuje za ovu porodicu, a majka ne može sama da vozi magistralom Muju u invalidskim kolicima.

Mujo je bukvalno prikovan za krevet i dane provodi u kući gledajući TV.

Redžići nisu u mogućnosti unajmiti stan, jer s jednom plaćom ne mogu pokriti troškove za smještaj, hranu i školovanje. Mole sve koji su nadležni kao i sve koji mogu pomoći Muju da se jave kako bi pomogli da se ovaj dječak vrati u školske klupe, svojim vršnjacima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME