Ponoćka u Zenici: Tražimo mir i snagu u našem nesigurnom svijetu

Screenshot 3 92
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U crkvi Svetog Ilije u Zenici večeras tačno u ponoć služena je misa ponoćka koja predstavlja vrhunac iščekivanja jednog od najvećih kršćanskih blagdana Božića kojim se slavi rođenje Isusa Krista.

Misa ponoćka večeras je služena tačno u ponoć, a ne kako je to bilo prošle godine tokom pandemije koronavirusa, što su vjernici s velikim oduševljenjem dočekali i ispunili crkvu Sv. Ilije u Zenici odakle su uputili molitve pokajanja, mira i snage da se svaki vjernik izbori sa svojim unutrašnjim borbama i postigne mir.

Župnik crkve Svetog Ilije u Zenici fra Marko Kepić je na početku vjernicima kazao da je sretan što su se okupili na ovoj molitvi kojom se svakom vjerniku poručuje da nije sam i da Isus hodi s njima.

“Večeras želimo tražiti mir i snagu u ovome našem nesigurnom svijetu. Da bismo dostojno slavili ovu svetkovinu, prvo je potrebno da se pomolimo za oprost”, kazao je Kepić.

Dodao je da vjernici u ovom vremenu imaju mnogo strahova te da im u nedostaje ponajviše iskrenosti koja se najbolje osjeti kada se pogledaju jaslice.

“On je došao da živi odgovor, ne da nam kaže već da ga živi i da nam kaže da nismo sami, prepušteni i preplašeni. Večeras ćemo razgrnuti sve informacije koje su nas ovih dana i mjeseci zatrpavale, doći ćemo do svjetla gdje ćemo pronaći mnogo razloga za radost”, pojasnio je Kepić u obraćanju prisutnim vjernicima objašnjavajući vrijednost jaslica i rođenja Isusa Krista te je svima čestitao Božić.

Mise ponoćke služene su i drugim crkvama na području Zenice, a vjernici su nakon mise čestitali jedni drugima Badnje veče te se uputili kućama gdje će sa najbližima s jutrom dočekati blagdan Božića.