PONOS ZENICE: Četiri Robijaša, četiri mostarske laste

PONOS ZENICE: Četiri Robijaša, četiri mostarske laste

Mustafa, Sanel, Vlado

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru ove nedjelju obilježavju svoje 447. prikazivanje, kako Mostarcima, Hercegovcima, tako i cijeloj Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kako se voli reći, to nije mali čin, to je nešto veliko, nešto ponosno i nešto što rijetko ko može.

Ali oni mogu. Četiri Zeničanina, hrabra odlučna momka, već nekoliko godina, srcem skaču kako oni kažu „…za Zenicu“ u hladnu zelenu Neretvu, skaču sa visine oko 30 metara, te na taj način odaju počast ovom gradu i ovoj Zemlji.

Zeničani, vjerni navijači Nogometnog kluba Čelik, istinski Robijaši, Vladan Popović, Sanel Selman, Sanel Duvnjak i Mustafa Šarić i ove godine putuju za Mostar i tim putovanjem i na taj način predstavljaju grad Zenicu. Za ovo putovanje i samo ovo takmičenje pripremaju se tokom cijele godine, naručito u ljetnom periodu, kada je povećan broj takmičenja u skokovima. 

Tako je Portal 072info, odlučio porazgovarati s ovim momcima i pitati ih neke detalje vezane za samu organizaciju, ali i za njihove plasmane.

Također zanimalo nas je kada su se počeli zaljubljivati u ovu disciplinu, te koliko je hrabrosti i truda potrebno da bi svaki skok bio dobar i po ocjenama tačan. 

„Mostar je tradicija koja traje godinama i ta tradicija i taj most su me i privukli da prije četiri  godine, dakle 2009. prvi put skočim. Prijavljivao sam se i prije, ali nisu odobravali skok zbog ograničenosti skakača, finasijske situacije, ali ponajviše radi broja prijavljenih Zeničana jer su dopuštali ograničen broj skakača, iako su se Zeničani u velikom broju prijavljivali“, ističe Vladan Popović, jedan od skakača koji svake godine putuje za Mostar. 

Također, jedan od naših Zeničana je i Sanel Selman koji je do sada skočio veliki broj puta: „Od malih nogu skačem i takmičim se, ali Mostar je poseban, u Mostaru sam od 2000. godine  i do sada sam obavio oko 20 skokova“ , ističe Selman. 

Sanel Duvnjak je također jedan od Zeničana koji bilježi dobre rezultate i veliki broj takmičenja, s tim da on nosi jedno oličje: „Skočio sam prvi nakon obnovljenog vodopada u Jajcu, što mi je peedstavljalo nešto veliko i bitno za moju karijeru vezanu za skokove. Mislim da sam tim skokom otvorio neku novu knjigu ovog grada“, ističe Duvnjak koji je prvi put u Mostaru skočio sa 17 godina i to uz saglasnost roditelja. 

Emocije, osjećaji, trema, strah, adrenalin i ljubav su osjećaji koji preplave ove skakače u trenutku kada stanu na najvišu tačnu Starog mosta u Mostaru. Zamislite kako njihovo srce kuca u tom trenutku i koliko god oni smireni bili, adrenalin i emocije su jače.

Vladan Popović, koji već četiri godine skače sa Starog mosta, ističe da je svaki njegov skok posvećen Zenici, Čeliku i njegovim Robijašima: „Kada sam na mostu, sve što želim je da skočim, bukvalno rečeno, samo za moju Zenicu, za našu publiku, za moje navijače, a posebno za svoje Robijaše koji sam i sam i za koje živim. Naravno, na tom mjestu razmišljam mnogo i o letu u nadi da će biti što bolji i zapaženiji. Ono što mi zasigurno ne valja jeste što ne razmišljam puno o posljedicama, iako je u svemu tome adrenalin prisutan konstatno i na mostu i u letu i na obali, po završetku“, ističe hrabri Popović. 

Kao što smo već spomenuli, skokovi u Mostaru su manifestacija koja okuplja veliki broj građana cijele BiH, regije, ali i svijeta, te je tako trema pred skok izuzetno prisutna, te Jasmin ističe da i nije baš lahko izvesti dobar i ispravan skok, kada ispred sebe imate ogromnu masu ljudi, koja gleda samo u vas: „Nije baš jednostavno izvesti dobar i najvažnije siguran skok uz onoliku publiku, opasnost same visine i dosta neugodne rijeke Neretve, ali se mi svi pripremamo uz treninge, kako ljeti tako i preko zime da bi bili u što boljoj formi i pokazali ono naše najbolje“. 

Kako ističe Selman, let je dosta rizičan naručito ako su vremenske neprilike u Mostaru prisutne: „Let traje svega dvije do tri sekunde, neki ga se i ne sjećaju odmah, a zamislite let u ledeno zelenu Neretvu… Prije skoka adrenalin je neizbježan i prisutan do okončanja kako skoka, tako i cijele manifestacije“, dodaje Selman. 

Ono što je najvažnije pitanje jeste podrška, kako od vlasti, grada, Općine, tako i od samih građana, gdje našim sagovornicima i predstavnicima našeg grada zaista potrebna obzirom da predstavljaju grad Zenicu.

„Što se tiče finansijske podrške od grada, Općine i ostalih nivoa vlasti, reći ću da apsolutno nemamo ništa i mislim i garantujem da smo jedini grad koji je po srčanosti ispred svih kako na bh. skakaonicama tako i u regionu. Reći ću vam jednu statistiku, jedna Tuzla koja je veća od Zenice nema svog prestavnika i sve bi dala da ima, Bihać također nijednog, Banja Luka jednog, Sarajevo metropola ima jednog prestavnika kojeg drži kao malo vode na dlanu, a mi od Općine nismo imali ruke podrške kamoli finansijsku pomoć“, ističe Vladan Popović, koji je na kraju odlučio lično posjetiti nekoliko privatnika te tako zatražiti neki vid pomoći. 

Ovaj detalj je ključan i bitan obzirom, da su skokovi tradicionalna i univerzalna manifestacija koja ugosti veliki broj inozemnih turista te time, naši momci u Mostar putuju i borave tamo o svom trošku. „Nikada do sada nismo imali izravnu podršku od nekoga iz Općine, tako da i ove godine izostaje vjerovatno. Postoji tu nekoliko naših prijatelja „privatnika“ koji koliko mogu pomognu, a mi se na taj način snalazimo, iako u većini slučajeva idemo o svome trosku, nažalost“, ističe mladi Šarić, koji kao i ostatak ekipe nije zadovoljan onim što se dešava. 

Šta se desi po dolasku u Zenicu i koliko vlast reaguje na dobro postignute rezultate u ovoj disciplini, koju također možemo smatrati sportom, Popović dodaje: „Da se prestavljanje na skokovima našeg grada desilo jednom ili dva puta mogao bi shvatiti i razumjeti i da nam trenutno ne mogu pomoći, ali to već traje godinama i ne čine ništa da se osjećamo ponosni Zeničani. Naravno mi jesmo ponosni Zeničani, ali na naš grad Zenicu, ali ne na našu vlast. Ono što bi nam trebali pomoći jeste počevši od putovanja, putnih troškova, do noćenja, to je ono što nama treba“, poručuje Popović, uvjeren da će se jednom možda ovo i promijeniti.

Ono što je žalosno jeste zaista taj povratak kući. To je ono što je potrebno ovim momcima, potrebno im je jedno veliko hvala, a Zeničani to rade na najbolji mogući način, a vlast ipak ne.

„Niko i ne obraća pažnju na nas, navikli smo sami sebi sve organizovati koliko smo u mogućnosti. Niko nikada nije ni upitao ko smo i šta smo. Prošlogodišnje Čelikovo srce je pokazalo da smo ipak dosta poštovani momci i svi skakači koji su bili sa međunarodne scene u Zenici na skokovima, došli su zbog nas, a ne zbog grada ili nekoga drugog. Ove godine  ukoliko ne napravimo takmičenje, male su šanse da će nas zvati negdje da idemo, a i nikad se više neće desiti takmičenje kod nas ukoliko se “ugasi” ove godine. Ono što je najvažnije jeste cifra koja je sporna a iznosi 4 000 KM“, ističe Jasmin. 

Sanel Selman se našalio s nama, ali istakao kako u svakoj šali ima više od pola istine :“ Osim Mostara, odlazimo na mnoga druga takmičenja, Kragujevac, Uzice, Prijepolje, Banja  Luka, Višegrad, Mojkovac, Konjic i mnogi drugi, gdje nas uvažavaju bolje nego naši političar, pa ako ništa drugo idemo vozom (smijeh)“, rekao je Selman. 

Pred kraj našeg razgovora, koji je izuzetno dugo trajao, ali smo mnogo toga čuli, što je najvažnije shvatili, da ovi momci zaista vole ono što rade, da im je zaista svaki skok bitan i da svakim skokom rizikuju svoj život, zbog svog grada.

Na kraju smo ih upitali za poruku koju možda žele uputiti mladim skakačima i ostaloj ‘raji’, koja želi da stane na najvišu tačku Starog mosta u Mostaru i postane možda još jedna, peta mostarska lasta iz Zenice. 

„Što se tiče prijava Zeničani su odavno dokazali srce zeničko, srčanost, a uvijek je iz Zenice  bilo dosta prijavljenih za skok sa Starog mosta. Mene su dvije godine vraćali sa skakonice u Mostaru, jer nisu dozvoljavali veliki broj Zeničana, ali sam bio uporan i poručujem svima koji imaju hrabrosti, adrenalina i tehnike skoka da se prijave i da budu uporni pogotovo mlađi momci, jer neko će morati nastaviti našu tradiciju i naše dugogodišnje učešće i osvjetlati obraz Zeničana i samog grada Zenice“, poručuje Popović. 

„Svi oni koji žele da se bave ovakvim sportom imaju našu punu podršku i pomoć, isto tako moraju da vole ovaj sport da bi bili uspješni, a ne da skaču radi popularnosti ili nekih drugih manje važnih stvari. Niko ne treba da se pretjerano boji, sve se nauči. Potrebno je mnogo iskustva da bi se usudili skakati u samom Mostaru na Starom mostu“, poručuje Šarić. 

„Ne prijavljujte se moji sugrađani ako niste spremni. Lako je biti hrabar, za ovo takmičenje treba lijep skok izvesti, a to se ne može preko noći. Za takve skokove su vam potrebne  godine iskustva, mnogo skokova sa 10 i više metara, te velika količina samopuzdanja“, ističe Selman. 

Nadamo se da će naši momci ove godine iz Mostara doći sa još boljim rezultatima. Ovaj grad i ovi ljudi su uvijek ponosni na naše momke, te im ovim putem želimo mnogo uspjeha i sreće. 

Naravno, i Portal 072info, ovim momcima želi mnogo sreće i uspjeha i još mnogo odrađenih lijepih skokova u karijeri. 

[nggallery id=6]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica