PONOS ZENICE I BIH: Pas Atos pronašao tri žive osobe ispod ruševina u Turskoj

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je 072info objavio da se u Turskoj nalazi pas “Atos” iz Zenice koji spašava žrtve zemljotresa, upravo smo dobili informaciju kako je potražni pas pronašao tri žive osobe u Hatayu.

– Ljudi, naš potražni pas “ATOS” JE PRONAŠAO TRI ŽIVE OSOBE na novoj lokaciji u Hatayu. U toku je izvlačenje. Ne mogu vam opisati sreću spasilaca – obznanio je novinar NOVE BH koji se nalazi u područijima pogođenim zenljotresima.

ČITAJ JOŠ:  Zemlja velikih ljudi

Podsjetimo, Služba civilne zaštite Grada Zenica od marta prošle godine na raspolaganju ima psa tragača koji se nalazi u sastavu Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica. Ovakvu vrstu psa trenutno nema nijedna civilna zaštita na području Zeničko-dobojskog kantona, dok ih je u Federaciji BiH tek nekoliko.

Pas po imenu „Atos“ ima i svog vodiča koji se o njemu brine 24 sata, a proteklih dana ovaj pas nalazi se u Turskoj i spašava ljudske živote.

Podsjetimo, iz Zenice su 8. februara put Turske krenula tri spasioca i potražni pas GSS stanice Zenica.

ČITAJ JOŠ:  Tim iz BiH spasio devet osoba, nastavljaju potragu

Da Atos spašava unesrećene u Turskoj obznanio je i Tahir Žustro, novinar NOVE BH, koji je, također, u zemljotresima pogođenoj Turskoj.

-Ljudi, ovo je Atos. Jedan od naših pasa tragača koji je do sada pomogao u potrazi i više nego možete zamisliti. I sada je angažovan na ruševini ispod koje je najmanje 17 ljudi – napisao je Žustro.

Ranije je ovaj pas sposobnosti i rezultate dokazao kada je sa spasiocima Gorske službe spašavanja Stanica Zenica učestvovao u potrazi za nestalim dječakom u okolini Nevesinja, kao i nestalim policajcem u Bugojnu.

ČITAJ JOŠ:  BH Telecom donira 150.000 KM za pomoć stradalima u potresima u Turskoj i Siriji
GODISNJICA
MARKETING