PONOVLJENI APEL KOMPANIJI ARCELOR MITTAL ZA SMANJENJE OBUJMA PROIZVODNJE/SMANJENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA U ZENICI: Saopštenje OO HDZ 1990 Zenica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mittal

Usprkos našem javnom apelu od prije 7 dana (10.12.2013) i brojnim upozorenjima i drugih gradskih organizacija i pojedinaca, još uvijek smo svjedoci alarmantnog zagađenja zraka u Zenici, što je prvenstveno rezultat rada kompanije  Arcelor Mittal Zenica.

Po zvaničnim podatcima općine Zenica, od danas 17.12.2013 – stanje je alarmantno i to traje već danima u kontinuitetu.

U Zenici je primjerice danas, 17.12.2013, izmjerena najviša satna koncentracija sumpor dioksida u zraku od 1393 µg/m³ , u centru grada, u 8 sati ujutro.

Čak je i kompanija koja je isporučila mjernu opremu zapanjena ovako teškim  vrijednostima zagađenja i izjavljuju da ponekad ni sama instalirana oprema (mjerna stanica i display)ne može izmjeriti tako visoke vrijednosti zagađenja, pa to objašnjava i pojavu vrijednosti 0 na displayu nakon izmjerenih maksimalnih mogućih vrijednosti (izvor: web site Radija Zenit).

Ono što posebice zabrinjava, jeste potpuna ignorancija kompanije Arcelor Mittal, ali i nadležnih općinskih vlasti, na sve glasnije negodovanje javnosti zbog  sustavnog trovanja građana.

Naime, na naš apel od prije 7 dana, poslan i kompaniji Arcelor Mittal i zeničkim medijima, od kompanije Arcelor Mittal nismo do danas primili nikakvo službeno objašnjenje, niti stav, osim komentara iz njihovog odjela za odnose s javnosti  da je naš apel prosljeđen vodstvu kompanije, kako smo u dopisu njima i tražili, u što ne sumnjamo – ali smo baš zbog toga, odnosno  zbog potpunog izostanka reagiranja vodstva kompanije – posebno zabrinuti!

Zbog situacije koja potpuno izmiče kontroli, upućujemo ponovljeni apel nadležnima u kompaniji Arcelor Mittal Zenica, da po hitnom postupku, posebno sad kad je zbog dodatno nepovoljnih atmosferskih prilika  situacija još lošija,  smanje proizvodnju i poduzmu i druge odgovarajuće mjere, te tako pokušaju bar ublažiti ove previsoke vrijednosti štetnih tvari koje direktno truju građanke  i građane naše Zenice.