Ponovo “buknula” pandemija u Evropi, u Češkoj najcrnji dan do sada, mjere uvodi i Švedska

korona 1 1

Broj zaraženih virusom korona u Njemačkoj uvećan je za 1.769 u posljednja 24 sata, saopšteno je iz Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch”.

U saopštenju se navodi da je ukupan broj zaraženih osoba od početka pandemije u Njemačkoj povećan na 275.927.

Prema podacima Instituta, broj preminulih u posljednja 24 sata povećan je za 13 na 9.409.

U Češkoj su u protekla 24 sata virusom korona zaražene 2.394 osobe, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Broj oboljelih u Češkoj je udvostručen od početka mjeseca.

Od početka pandemije u Češkoj je od Covida 19 oboljelo 53.158 osoba.

Vlasti su ponovo uvele određene restriktivne mjere poput obaveznog nošenja maske i od kraja prošle sedmice, stroža ograničenja rada kafića.

Švedska, koja se do sada odlučila voditi bitku protiv korone bez blokada kao sredstva za suzbijanje širenja, vidi rane znakove da se broj slučajeva ponovo povećava i da bi mogli uvesti nove restriktivne mjere u Stockholmu, rekli su glavni švedski zdravstveni službenici.

Švedska strategija koja naglašava ličnu odgovornost, a ne stroge restrikcije i blokade, naišla je na žestoke kritike nakon smrtnih slučajeva zabilježenih tokom proljeća, ali su je službenici WHO-a također pohvalili za održivi model, javlja Reuters.

Od petka je zabilježeno oko 1.200 novozaraženih i pet smrtnih slučajeva u odnosu na oko 200 slučajeva dnevno u posljednjih nekoliko sedmica. Povećanje broja novih slučajeva ne može se objasniti samo pojačanim testiranjem, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.

Ranije u utorak najviši zdravstveni zvaničnik Stockholma upozorio je da je u regiji zabilježen porast broja slučajeva.

Švedska je do sada prijavila 5.870 smrtnih slučajeva od početka pandemije, mnogo više po stanovniku nego njeni susjedi, ali i niže od zemalja poput Španije i Italije koje su se odlučile za veoma stroge mjere i blokade.