Ponovo je sve poskupjelo, a najavljen novi rast cijena: Građani preživljavaju na hljebu i vodi

trgovina 13
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Cijene hrane i drugih osnovnih namirnica značajno su porasle u posljednjih pola godine, a što značajno ugrožava preživljavanje građana BiH koji su i bez poskupljenja snažno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Statistički podaci

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto. Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u avgustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je budžet građana ostao isti ili je manji. U proteklom periodu najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim ulja, značajno je poskupjelo i pileće meso, i to za 24,7 posto.

ČITAJ JOŠ:  Do 2050. godine u BiH ne bi trebali imati problema sa snabdijevanjem pitkom vodom

Također, došlo je i do poskupljenja higijenskih potrepština te svega onoga što je ljudima potrebno za svakodnevni život, a pogotovo za vrijeme pandemije.

Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica, a već je najavljen rast cijene brašna. Ako do toga dođe, automatski će poskupjeti svi pekarski proizvodi i svi proizvodi koji se baziraju na brašnu.

Predsjednik Udruženja potrošača „Fortuna“ Marin Bago za „Avaz“ je kazao da su se najave novih poskupljenja počele ostvarivati.

– Od danas (jučer, op. a.) hljeb je u Mostaru skuplji za 30 posto. Ovo su veliki skokovi, a tzv. puzajuća poskupljenja mi trpimo već deset godina. Prije 10 ili 15 godina bilo je lakše podnijeti neka poskupljenja pa i za 30 posto, jer su cijene bile dosta niže. Trenutno stanje ne mogu izdržati ni imućniji građani jer potrošačka korpa prelazi 2.000 KM, a kako je krenulo, uskoro će biti iznad 3.000 maraka – istakao je Bago.

ČITAJ JOŠ:  VRIJEDI SE PODSJETITI: Ovo su najjači zemljotresi u historiji Bosne i Hercegovine

Ekonomska politika

Dodao je da se s ovim rastom cijena vidi da je u BiH i zvanično propala ekonomska politika.

– Ali nije velika šteta jer ona nije ni postojala, nikad se mi nismo bavili privrednicima, poljoprivredom i trgovinom. Pa mi uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo. Sve što nam se dešava je uzrokovano nebrigom vlasti – naglasio je Bago.

Prema njegovim riječima, građani preživljavaju na raznorazne načine.

– Ranije se štedjelo i zaduživalo, sad se više ne možemo ni zaduživati. Preživljavanje mnogih se sad svodi na hljeb i vodu. Ovo ne vodi ničemu, osim većim odricanjima. Ovako mi više ne možemo funkcionirati – kategoričan je Bago.

ČITAJ JOŠ:  Lidl planira zaposliti 2.000 radnika u BiH

Benzin i dizel-gorivo

Federalno ministarstvo trgovine od 1. oktobra zaprimilo je minimalno 450 obavijesti o promjeni cijena i marži na benzin i dizel. Prosječna maloprodajna cijena za premium bezolovni benzin 95 iznosi oko 2,29 KM po litru, a za dizel 2,22 KM po litru. Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH kreće se za bezolovni benzin od 2,11 do 2,36 KM po litru, a za dizel od 2,06 do 2,36 KM po litru.

GODISNJICA
MARKETING