Ponovo nije prihvaćena odluka o zaštitnim mjerama za uvoz mesa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni na sjednici u drugom krugu glasanja nije prihvatilo Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije na period od 24 mjeseca.

Kako je novinarima potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je predložio takvu odluku, samo su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u Vijeću ministara glasali za nju.

On smatra da bi odluka bila dobra kako bi se na temelju argumenata i činjenica otpočeli zvanični pregovori s predstavnicama Evropske komisije i omogućilo da se na temelju nje uđe u proces izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

– To nam je potrebno i ne razumijem stavove drugih koji to ne žele podržati, ali cijeneći neophodnost te odluke ponovo ćemo je predložiti za narednu sjednicu – pojasnio je Košarac iznoseći mišljenje da je potrebno stati uz zahtjeve proizvođača.

Radi se o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.