Ponovo pale cijene nafte u svijetu: A evo kad bi trebale i kod nas

Ponovo pale cijene nafte u svijetu: A evo kad bi trebale i kod nas

Cijena nafte na svjetskom tržištu ponovo je pala za više od 4,5 posto i na najnižem nivou su u posljednjih sedam mjeseci 2019. godine.

Kako su prenijeli svjetski mediji, u Londonu je barel sirove nafte „brent“ jeftiniji za 13 centi i sada je 58,40 dolara. U Njujorku je cijena svjetle sirove nafte pala za 17 centi i sada iznosi 54,33 dolara po barelu.

Logično je pitanje pitanje da li će to prouzrokovati i sniženje cijene goriva na tržištu BiH, posebno uzimajući u obzir činjenicu i da u susjednoj Hrvatskoj je najavljeno sniženje.

Međutim sudeći prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva trgovine FBiH građani Federacije BiH će još uvijek sačekati na sniženje.

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz Odsjeka za cijene Ministarstva trgovine FBiH posljednje sniženje je zabilježeno je 11. augusta.

„Tad je bilo više zahtijeva i traženo je sniženje cijene i benzina i dizela za čak deset posto“, kazali su nam iz Ministarstva.

Dodali su da jučer i danas ipak nije bilo zahtjeva za promjenom cijene.

„Inače na snagu je stupilo Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži 29. marta. 2019. godine objavljeno u Službenim novinama FBiH, u kojem je rok za izmjenu cijene sa tri dana smanjen na dan, što znači da se u toku 24 sata može mijenjati cijena“, pojasnili su.

Prema mišljenju Ministarstva novo sniženje moguće je očekivati početkom naredne sedmice.

Zahvaljujući novom Uputstvu ukoliko bi neko tražio sniženje već u ponedjeljak, građani bi nove i niže cijene na pumpama mogli ugledati već u utorak“, pojašnjeno je.

Inače, prema podacima koji su dostupni putem aplikacije za pregled cijena goriva, koju je Ministarstvo nedavno prezentiralo, najniža cijena dizela i 95 benzina u FBiH je 2,11 KM za litar.

Dok je najviša cijena dizela 2,41 KM za litar, a 95 benzina 2,31 KM.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini na snazi je slobodno formiranje cijena goriva.

E.H/Radiosarajevo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE