Ponovo se pojavila teška bolest: Podignut alarm, ostavlja razarajuće posljedice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dječja paraliza svojevremeno je bila jedna od najopasnijih bolesti koja je uglavnom teško pogađala najmlađe, njene posljedice su bile razarajuće za osobe koje su razvile najteži oblik te bolesti.

U skoro cijelom zapadnom svijetu bolest je iskorijenjena. Bar se tako mislilo.

Naime, zabrinjavaju podaci naučnika iz Britanije koji tvrde da su pronašli virus u kanalizaciji. Stoga traje potraga za osobama koje šire virus, a da to vjerovatno ni ne znaju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Stoga je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost proglasila alarm, naveli su da su u uzorcima iz kanalizacije uzetima između februara i maja ove godine pronađeni uzorci “oslabljenog” virusa dječje paralize.

KAKO SE TO DOGODILO?

Stručnjaci tvrde da je došlo do širenja zaraze, navode da se moguće radi o nekoliko članova iste porodice iz sjeveroistočnog Londona.

Svi oni su zaraženi, to vjerovatno i ne znaju, a uzroke bolesti izbacuju izmetom.

Izoliran je soj poliovirusa tipa dva. Sumnja se da su virus donijeli žitelji Pakistana, Afganistana i sjeverne Nigerije, gdje se još uvijek koristi oralno vakcinisanje protiv dječje paralize.

Ovo je prvi slučaj nakon 1984. da su u londonskoj kanalizaciji pronađeni povezani uzorci virusa tokom nekoliko mjeseci.

ŠTA JE DJEČJA PARALIZA ILI POLIOMIJELITIS?

  • Dječja paraliza je jako zarazna bolest uzrokovana poliovirusom iz grupe enterovirusa, koja uglavnom zahvaća malu djecu, navodi HZJZ i dalje objašnjavaju kako bolest utječe na čovjeka:

KAKO SE PRENOSI DJEČJA PARALIZA?

Prenosi se fekalnim i oralnim putem ili rjeđe zagađenom hranom i vodom (virus se izlučuje putem stolice i sline).

KOJI SU SIMPTOMI DJEČJE PARALIZE?

Kad uđe u organizam virus se umnožava u sluznici ždrijela te ide u okolne limfne čvorove i u većine ljudi bolest tu završava.

SPOR OPORAVAK

Kod ostalih virus prodre u krvotok te se manifestira temperaturom, hunjavicom, kašljem, povraćanjem, proljevom, što nakon nekoliko dana prestaje i u dijela pacijenata bolest nakon toga može i završiti.

U zadnjoj fazi virus prodire u centralni živčani sistem i izaziva tzv. morbus maior karakteriziranu s jako visokom temperaturom, glavoboljom, kostoboljom, bolovima u mišićima, povraćanjem, ukočenim vratom, te kad zahvati motorne jezgre u kralježničnoj moždini dolazi do paralize udova i mišića uz pad temperature.

Ilustracija

Udovi su bez refleksa, mlohavi, a paralize nastaju bez nekog reda (asimetrično). Oporavak je spor i postepen, a ako se nakon 2 godine ne vrati funkcija – paraliza je trajna.

KAKO SE DOKAZUJE DJEČJA PARALIZA?

Virus se može dokazati serološkim pretragama ili direktno iz ždrijela, stolice ili likvora.

KAKO SE LIJEČI DJEČJA PARALIZA?

Specifične terapije nema, liječenje je isključivo simptomatsko.

KAKO SPRIJEČITI DJEČJU PARALIZU?

Postoji vrlo uspješna vakcina.

Djeca se vakcinišu s navršena 2 mjeseca života, 8 sedmica nakon toga i još jednom nakon 8 sedmica, u drugoj godini života te u 1. i 8. razredu osnovne škole.