hladnoca vrijeme
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zima i snijeg u sarajevskoj Velikoj aleji. Prema podacima Federalnog hidrometeoroloskog zavoda ovo je najkasniji snijeg u sezoni u proteklih 20 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nestabilne vremenske prilike i povremene padavine prognoziraju se tokom ove sedmice, saopćeno je danas u srednjoročnoj vremenskoj prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je navedeno, u utorak i srijedu, pod uticajem mediteranskog polja sniženog atmosferskog pritiska, obilniju kišu u Hercegovinu donosi topliji i vlažniji zrak sa juga. Na planinama, centralne i istočne Bosne, od Bjelašnice preko Treskavice i Zelengore do Maglića na istoku, očekuju se nove snježne padavine.

U periodu od 14. do 23. marta stabilnije i sunčanije vrijeme izgledno je na prostoru Hercegovine zapadne i sjeverne Bosne, dok će u centralnoj i istočnoj Bosni i dalje biti nestabilno uz povremenu kišu. Do kraja sedmice jutra u Bosni hladna sa temperaturama od -5 do 0, u Hercegovini od 2 do 7, najviša dnevna temperatura 8 do 13°C.

Od 13. do 23. marta temperature će biti u porastu, jutarnje pozitivne širom zemlje, u Bosni od 3 do 8, u Hercegovini od 6 do 11°C. Dnevni temperaturni maksimum u Bosni između 13 i 18, u Hercegovini od 15 do 20 °C, saopćeno je.