Ponovo trocifreni broj novozaraženih u Sarajevu, preminula jedna osoba

korona maska vrijeme

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo su u protekla 24 sata potvrđena 172 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od ovog broja njih 99, odnosno 57,55 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 562 testirane osobe, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 13. do 16. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljeno je 47 osoba. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 562.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 56 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je pet osoba.

Nažalost, jedan pacijent je preminuo, zbog čega je broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom porastao na 94.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.588 zaraženih osoba, od čega su njih 4.772 oporavljene od COVID infekcije.

U periodu od 03. do 17. oktobra ove godine rješenjima inspekcije naložene su 1.453 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Iz Zavoda napominju da radi zaštite sebe i drugih treba: nosite zaštitnu masku, poštovati fizičku distancu, izbjegavati rukovanje i grljenje,prati ruke toplom vodom i sapunom, koristiti dezificijense na bazi alkohola, intezivno provoditi ličnu higijenu, provjetravati prostor u kojem se boravi. Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici.