Portal 072info

Ponovo u planu izgradnja HE Vranduk

Tek što su uklonjeni tragovi svih graditeljskih radnji na mjestu gdje je započeta izgradnja Hidroelektrane Vranduk, projekt po svemu sudeći ponovo počinje, piše portal zurnal.info.

Elektroprivreda BiH kao nositelj projekta objavila je odluku kojom od Energoinvesta kupuje dodatne primjerke Idejnog projekta HE Vranduk. Odluka je obrazložena potrebama “obnavljanja upravnih akata i pribavljanju mišljenja i suglasnosti drugih korisnika prostora i zainteresiranih strana, a u svrhu pripreme izgradnje HE Vranduk”.
Najava nastavka ili bolje rečeno novog pokušaja izgradnje HE Vranduk dešava se uoči početka arbitražnog postupka između Elektroprivrede BiH i austrijskog Strabaga, prvobitnog lidera konzorcija koji je gradio hidrocentralu.
Sud u Beču je presudio da Strabag mora platiti oko 11 milijuna maraka jer je neopravdano prekinuo radove, tražeći više novca od ugovorenog. Nakon toga Strabag pokreće spor pred Međunarodnim sudom za arbitražu Međunarodne trgovačke komore.
Europska banka za obnovu i razvoj nije prihvatila prijedlog Elektroprivrede  BiH da novi konzorcij u kojem bi bili dotadašnji partner zagrebački “Končar”i “Euroasfalt” nastavi radove, te je naređena obustava radova i vraćanje korita Bosne u prvobitno stanje.

Izgradnju HE Vranduk od početka prati niz problema. Žurnal je još u rujnu 2016. godine nakon trećeg “svečanog i službenog” početka radova, sa sveprisutnim aktualnim “političkim elitama”ukazivao na probleme nepostojanja projekta i građevinske dozvole te prekoračenja troškova. Godinu dana kasnije, pokazat će se nažalost da smo bili u pravu.

Austrijska kompanija Strabag dostavila je Elektroprivredi BiH zahtjev za raskid ugovora i tako je do daljnjeg, projekt vrijedan 127 milijuna maraka obustavljen.

Stidljiva najava Elektroprivrede da još uvijek planira izgradnju HE Vranduk, otvara ponovo niz pitanja. Od Energoinvesta su naručeni dodatni primjerci Idejnog projekta, ali oni su rađeni 2010. godine.

Kako su Žurnalu objasnili stručnjaci iz ove oblasti, ti idejni projekti nakon dvije godine zastarijevaju i on mora biti ponovo pripremljen, prije svega zbog moguće promjene uvjeta na terenu. Ako neko želi formalno preinačiti projekt, mogao bi u startu imati problema ako kreditor, EBRD to bude uočio.

Dodatni problem, možda i najveći, biće stav mještana sela u blizini lokacije izgradnje HE Vranduk. Oni, prema medijskim izvještajima poručuju da nikada više neće dozvoliti ponovnu izgradnju, barem ne prije referenduma svih mještana o ovom pitanju.

Uostalom, nema žurbe. Idealan trenutak za četvrtu svečanu ceremoniju pokretanja radova na izgradnji HE Vranduk jeste septembar 2022. godine, uoči narednih općih izbora.
(zurnal.info)

Podijelite članak
  • 52
    Shares