Portal 072info

PONOVO VALTER BRANI SARAJEVO: Kinezi daju novac za remake, snimanje planirano dogodine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

valter-brani-sarajevoPartizanski ilegalac po kojem je 1972. godine snimljen kultni ratni film “Valter brani Sarajevo” ponovo će navjerovatnije dospjeti na filmska platna, možda već iduće godine, u remakeu čiju će izvedbu platiti Kinezi

Najavili su to u četvrtak bosanskohercegovački, hrvatski i kineski predstavnici uključeni u cijeli projekt.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam u Sarajevu tek drugi put, no ovaj je grad u mom srcu već 40 godina”, kazao je novinarima direktor kompanije China Star Media Bing Xiang.

Kao i veliki broj drugih Kineza Xiang je 70-ih godina gledao “Valtera” i taj je film na njega ostavio dubok utisak, što ga je navelo na učešće u projektu remakea.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Barem polovica Kineza gledala je film ‘Valter brani Sarajevo’, kazao je Xiang dodajući kako je prikazivanje tog filma u Kini bio izuzetno veliki događaj.

Romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću, koji je poginuo 6. 4. 1945. tokom završnih borbi za oslobođenje grada, među najgledanijim je filmovima ikada u Kini, a Velimir Bata Živojinović, koji igra naslovnu ulogu u filmu Hajrudina Šibe Krvavca, svojedobno je bio najpopularnija osoba u toj zemlji upravo zbog ove uloge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No Kinezi su se zapravo samo uključili u projekt kojega je još 2008. godine inicirao hrvatski “Jadran film” zajedno s Filmskim centrom iz Sarajeva.

Ugovor je potpisan, a direktor “Jadran filma” Vinko Grubišić kazao je za Hinu kako je postojao cijeli niz razloga za takav pothvat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Motivi su bili višestruki. Prvi i osnovni, osim sustava vrijednosti koji se nama sviđa, je i da vratimo bosanskohercegovačku kinematografiju ali i ‘Jadran film’ na velika vrata u svjetsku kinematografiju”, kaže Grubišić istučući kako je u konačnici rezultat ispao i bolji od očekivanog jer se uspostavom suradnje s kineskim partnerima ušlo na “najveću moguću pozornicu”.

Adi Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo, ujedno pravnog nasljednika Bosna filma koji je producirao “Valtera” 1972. godine, nije želio otkriti ime kandidata za “novog Valtera” ističući kako je odabir glumaca kao i drugog osoblja još u toku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izvjesno je samo da će glumci biti iz BiH kao i da će reditelj novog filma biti Kinez, ali i da će China Star Media te Hong Kong Satellite TV International Media Group u cijeli projekt uložiti najmanje 7.000.000 eura.

Iako je naizgled riječ o nevelikom iznosu Bakrač smatra kako je to za lokalne uslove izuzetan uspjeh.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pa kod nas se filmovi snimaju za manje od milion eura”, kazao je za Hinu Bakrač.

Prema postignutom dogovoru, najmanje pet mil. eura od planiranog iznosa bit će utrošeno u samoj BiH gdje će se i odvijati snimanje. Zajednički je cilj, kako ističe Bakrač, u realizaciji remakea ostati što bliži osnovnoj formi i klasičnoj dramaturgiji filma iz 1972. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor China Star Media podsjeća kako je Kina zemlja u ekspanziji u kojoj raste standard, ulaže se širom svijeta pa tako i u projekte kulture uključujući filmsku industriju te je učešće u snimanju novog “Valtera” s komercijalnog stajališta logičan izbor. No u svemu je ipak važniji bio sasvim drugačiji motiv, otkriva kineski filmaš, dodajući kako mladi u Kini danas često zaboravljaju na stvarne životne izazove te da stoga želi da novi ‘Valter brani Sarajevo’ probudi novu generaciju na način na koji je probudio njegovu. Za njega je filmski Valter iz 70-ih godina prošlog stoljeća “simbol kakav je i danas potreban”.

doznajemo.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME