Popis donio i krivične prijave

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

popis

Broj žalbi koje se odnose na odvijanje popisa u BiH raste iz dana u dan, a situacija se toliko zakomplivala da su u petak najavljene i moguće krivične prijave.

Broj žalbi koje se odnose na odvijanje popisa u BiH raste iz dana u dan, a situacija se toliko zakomplivala da su u petak najavljene i moguće krivične prijave.

Tako su u Popisnoj komisiji Trebinje naveli da će novinari pojedinih medija, kao i imam trebinjski Husein Hodžić morati krivično odgovarati zbog izjava koje je imam dao o mogućoj krivici popisivača i instruktorke za smrt Alije Šehovića iz mjesta Župa, kod Trebinja.

To su iz trebinjske popisne komisije saopštili nakon što je Hodžić izjavio da se vjeruje kako je Šehović umro od moždanog udara ili infarkta srca, i to kao posljedice stresa koji je pretrpio upravo zbog popisa.

“Ovdje se, ipak, radi o čovjeku koji je, nažalost, preminuo i bio je čestit čovjek, a predstavnici Bošnjaka žele na osnovu njegove smrti da okaljaju obraz čestitih ljudi Trebinjaca”, stoji u saopštenju koje je potpisala Milka Butulija, predsjednik trebinjske komisije.

Pored mnogih drugih, i u Fondaciji “Popis 2013.” su upozorili na probleme u procesu sprovođenja popisa, a kako tvrde, “naročito na prostoru RS”.

“Instruktori pogrešno instruiraju popisivače i oni ne žele u domaćinstvima da popisuju privremeno odsutne osobe. Kažu da te osobe moraju biti tu prisutne. Zakon ne poznaje tu kategoriju”, rekao je Adnan Jašarević, direktor Fondacije.

U Sarajevu je, nakon Srebrenice, zabilježen slučaj popisivanja u restoranu

On kaže da reaguju prema nadležnim institucijama, te da će dati kompletnu pravnu pomoć svim osobama koje su oštećene, za krivične prijave protiv odgovornih lica, prije svega popisivača, jer su takvi postupci, po Jašarevićevom mišljenju, direktno kršenje zakona.

Fondacija “Popis 2013.” prati sva dešavanja u vezi s popisom, ali to čini i Koalicija “Jednakost”, koja putem sajta popismonitor.ba, telefona i mailova, zaprima prijave nezadovoljnih građana.

“Na našem sajtu imamo više od 50 pritužbi, a na telefone smo ih zaprimili više od stotinu. U protekla tri dana, dakle, zaprimili smo više od 150 što pritužbi, što prijavljenih problema”, kažu u timu popis-monitora.

Još dodaju da je bilo slučajeva da su popisivači komentarisali odgovore građana, a posebno kod nacionalnog izjašnjavanja.

Takođe, na popis-monitoru uvidjeli smo da su građani pisali da “pojedini popisivači rade u Vladi Brčkog”, ali i da neki od njih hoće da “nametnu svoje odgovore”. Bilo je i drugih zamjerki, koje pokazuju neodgovorno ponašanje popisivača.

“Nakon što prvi dan nismo bili u našem stanu, dobilu smo poruku da će popisivači doći danas u 18 h. Evo, već dva i po sata sjedimo u stanu, a niko ne dolazi”, naveo je jedan građanin na popis-monitoru.

Takođe, kako se saznaje, u Sarajevu je zabilježen slučaj u kome je popisivač, inače djevojka, insistirala na tome da je moguće izjasniti se samo kao Bošnjak, Hrvat, Srbin ili ne izjašnjava se, te je odbila upisati bilo koju drugu opciju. U Sarajevu je, nakon Srebrenice, takođe zabilježen slučaj popisivanja u restoranu.

Ponovo, Bijeljina je u fokusu, a Predrag Novaković, član tamošnje popisne komisije, rekao je da je slučaj u Janji, gdje je u jednom domaćinstvu prijavljeno 19 članova, veoma ozbiljan i zabrinjavajući.

I u Agenciji za statistiku BiH (BHAS) navode da su prijavljene neke nepravilnosti, kao što je situacija da su poneka domaćinstva prijavljivala 20 do 30 članova.

Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću BHAS, kaže da postoje i situacije da pojedini popisivači ne žele da popisuju u nekim mjestima, ali je pritom i ustvrdila da se sve ove situacije uspješno rješavaju.

Nezavisne novine