POPIS STANOVNIŠTVA: Za dva dana više od 5.500 prijavljenih

POPIS STANOVNIŠTVA: Za dva dana više od 5.500 prijavljenih

Zenica Konkurs za popisivace

Očekuje se da će se do kraja jula, do kada je otvoren javni poziv za prijavu kandidata za popisivače i općinske instruktore na oktobarskom popisu stanovništva u BiH, prijaviti najmanje 50.000 ljudi.

U prilog tome idu podaci da se u samo prva dva dana otkako je objavljen poziv, za ovaj posao prijavilo više od 5.500 ljudi. Nažalost, već sad se može reći da veliki broj onih koji budu željeli raditi na poslovima popisa neće imati tu priliku, jer Agencija za statistiku BiH traži 19.000 popisivača i 2.600 općinskih instruktora. Kako je kazao Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, posljednja dva radna dana ove sedmice, u većim gradskim općinama u prosjeku se za popisivače prijavljivalo 600 kandidata.

Prijave se vrše direktno u općinskoj popisnoj komisiji, gdje postoje određeni kriteriji koje kandidat treba da prođe. Naprimjer, u zavisnosti od stepena školske spreme kandidat može osvojiti do četiri boda, spremnost aktivnosti nosi dva boda, na intervjuu kandidati mogu osvojiti do dva boda, koliko dobivaju i oni koji imaju čitak rukopis, što je neophodan uslov za one koji žele biti popisivači – pojašnjava Fatić. On naglašava i da će prednost pri odabiru kandidata imati nezaposleni, studenti te porodice šehida i poginulih boraca.

(Fena)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS