Popis stanovništva: Za netačne odgovore kazne i do 10.000 KM

slika (5)

Po finansijskom planu za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji će se održati od 1. do 15. oktobra, a koje je Savjet ministara BiH usvojilo na prijedlog Agencije za statistiku BiH, biće izdvojeno 46.489.665 KM.

Takođe, Evropska unija dodijelila je u obliku granta Agenciji za statistiku oko 15 miliona maraka, kao dodatnu podršku popisu stanovništva u BiH, čime bi direktno podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva, rečeno je na današnjem susretu novinara i predstavnika Agencije za statistiku BiH u Mostaru.
Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović nije zadovoljna činjenicom da neke općine u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) i u Republici Srpskoj nisu formirala općinske komisije u skladu sa Zakonom koji se odnosi na nacionalni sastav popisnih komisija lokalne samouprave.

“Te općine formirale su komisije, ali ne u skladu sa Zakonom u kojem je rečeno da članovi popisnih povjerenstava moraju biti iz svih konstitutivnih naroda i jednog ostalog”, kazala je Bajramović.

“U vezi s tim, Centralni popisni biro je bio produžio rok za formiranje tih komisija do 19. jula, ali kako ni do tada to nije učinjeno, Biro je o tome obavijestio Vijeće ministara, koje bi se mogao o istom očitovati već nakon današnje sjednice”, objasnila je direktorica Federalnog zavoda.

Ona je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka.

Šefica sektora za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Ivona Bulić kazala je kako mediji predstavljaju bitnu kariku u informiranja stanovništva o pripremama, toku i završetku oktobarskog popisa stanovništva, u prezentaciji upitnika Popisa o vjeri, naciji, uposlenosti i dr., te svemu onome što može doprinijeti da BiH uđe u grupu zemalja gdje je održan popis stanovništva.

Po njenim riječima, planom je predviđeno 18.500 popisivača na terenu, 2.500 instruktora popisivača, a u ovom trenutku prijavilo se ukupno 28.000 osoba.

“Prednosti imaju studenti i nezaposlene osobe, a prijaviti se mogu do 31. jula, a konačan izbor biti krajem augusta i u septembru, kada slijedi obuka”, kazala je Bulić.

Izvor: FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE