Popisati štetu i napraviti sanacione programe

Podijelite vijest

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, nakon sastanka sa privrednicima u Doboju koji su pretrpjeli ogromnu štetu u poplavama, da će vlasti Srpske preduzeti niz mjera za pomoć privredi i stanovništvu ovog grada, koji će biti proglašen zonom od posebnog značaja.

Dodik je istakao da je važno da se ovo vrijeme iskoristi za precizan popis štete i na bazi toga pripreme sanacioni programi da se svima pomogne, te naglasio da je jedan od prioriteta vlasti Srpske stambeno zbrinjavanje ugroženog stanovništva, a zatim i pomoć privredi.

“Razgovaramo i sa bankama, biće prolongirana određena plaćanja javnih obaveza, a neke će biti otpisane”, rekao je Dodik.

On je istakao da će Doboj biti proglašen zonom od posebnog značaja, što će podrazumijevati niz mjera koje treba da pomognu svim privrednicima.

“LJudi treba da se vrate u svoje prostore i da počnu da rade, te da privuku zaposlene koje su već imali. Ne smijemo to da izgubimo, ali moramo da poštujemo određene procedure”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je spreman da za desetak dana ponovo dođe u Doboj i da razgovara o konkretnim mjerama pomoći.

“Samo ne treba tražiti ono što je nemoguće. Vidjeli smo neke zahtjeve da se Doboj proglasi bescarinskom zonom, a to podrazumijeva posebnu zonu, koja mora da se ogradi, da ima posebne režime ulaska i izlaska, što je nemoguće. To su besmislice koje mogu samo da truju javna očekivanja.

Nemoguće je Doboj proglasiti bescarinskom zonom”, kaže Dodik.

Dodik je poručio da vlasti Srpske neće ostaviti na cjedilu privrednike u Doboju, čija je šteta ogromna.

On je naveo da je na današnjem sastanku postavljeno pitanje o tome kako je moguće izvršiti vraćanje PDV-a za robu koja je plaćena, a uništena u poplavi.

“To je logičan zahtjev, ali da bi to uradili moramo imati popis te robe, dokaz da je to tako. Mislim da je ovdje jedan racionalan pristup”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da su se privrednici iz Doboja interesovali da li kod banaka mogu dobiti kredite po nižim kamatnim stopama.
“Naravno da je to održivo i da to možemo da uradimo. Radićemo na tome. Zadovoljan sam, jer ovdje vidim ljude koji hoće da rade, a suočeni su sa velikim problemom, mnogima je uništen objekat, roba i gotovi proizvodi, ali ne odustaju od posla”, istakao je Dodik.

Napominjući da Doboj već danas izgleda bolje i drugačije nego što je bio prije nekoliko dana, Dodik je izrazio uvjerenje da će se za mjesec dana uspjeti sanirati mnogo stvari, te pružiti pomoć i privredi i stanovništvu.

Predsjednik Srpske rekao je da je posjetio i dobojski Centar javne bezbjednosti, da bi odao priznanje policiji koja je bila ključni faktor pomoći stanovništvu i održavanju reda i stabilnosti u ovom gradu.

On je istakao da je policija besprijekorno funkcionisala i da nije čuo nijednu primjedbu građana na ponašanje policajaca, koji se nisu štedili prilikom pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

“Sve to govori da je Policija Srpske sa svojom organizacijom i vođenjem jedna od najboljih agencija koje imamo. Ponosan sam na policajce i Policiju Republike Srpske u cjelini”, rekao je predsjednik Srpske.