Poplave i klizišta prijete pomjeranju minskih polja!

Podijelite vijest
Centar za uklanjanje mina BiH /BHMAK/ upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomjerile pojedina minska polja i odnijele znakove minske opasnosti.

Centar za uklanjanje mina BiH će u saradnji sa entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usljed prirodnih nepogoda, a što je za posljedicu moglo imati pomjeranje mina na sumnjivim opasnim područjima i preuzeti sve neophodne mjere na prevenciji građana.

Prema raspoloživim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH, najugroženija područja od mina su regije Doboj, Maglaj, Olovo, Unsko-sanski kanton i Posavina koji su trenutno najviše pogođena poplavama.

Takođe, stanovništvo se upozorava da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, saopšteno je iz BHMAK-a.

Iz BHMAK-a upozoravaju stanovnike poplavljenih područja i područja pogođenih klizištem da, ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstva, dostave raspoložive informacije Centru i civilnim zaštitama u BiH i da ih ne diraju.

Do danas je u BiH registrovano 6 minskih nesreća pri čemu su 4 osobe smrtno stradale, a 8 osoba povrijeđeno.

 

cafe.ba