Poplave odgađaju sjetvu

Za 13 iseljenih porodica iz naselja u mjesnoj zajednici Donji Kakanj odobreno je po 500 KM interventne pomoći za plaćanje privremenog smještaja.

Trinaest porodica sa 50 članova koje su iseljene iz 11 kuća u mjestu Malješ, u mjesnoj zajednici Donji Kakanj, a zbog opasnosti od klizišta koje se pokrenulo na rubu Privredne zone Vrtlište, stotinjak metara iznad njihovih kuća, dobiće po 500 KM interventne pomoći za smještaj u stanovima/kućama koje se iznajmljuju.

Ovo je saopšteno jučer članovima ovih porodica na sastanku u Službi civilne zaštite Općine Kakanj. Rečeno im je da trebaju dostaviti brojeve računa na koje će biti izvršena isplata, te da se nakon smještaja jave Službi civilne zaštite radi evidentiranja mjesta privremenog stanovanja.

Rasterećenje padine

Porodicama je saopšteno da postoji interesovanje nekoliko humanitarnih organizacija da pomognu u ovoj situaciji, posebno djeci, a svi su prihvatili da ih posjete humanitarni radnici.

 Porodice iz Malješa još se ne mogu vratiti kućama - Poplave odgađaju sjetvu
Foto: Muhamed TUNOVIĆ: Porodice iz Malješa još se ne mogu vratiti kućama

Prema riječima Nurudina Hruste, šefa Službe civilne zaštite Općine Kakanj, na terenu se poduzimaju određene mjere, kako bi se stanovnici pogođeni klizištem što prije vratili u svoje domove. Jedna od njih je i rad mehanizacije sa ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište.

– Dogovorili smo sa ovim porodicama da one potraže smještaj, a većina je to uradila. Dvije porodice su provele noć u motelu Tiron, ali i one bi se trebale snaći za smještaj tokom dana, gdje će najvjerovatnije iznajmiti stan ili dva. Odobreno im je po 500 KM interventne pomoći za smještaj za mjesec i da mogu nabaviti neophodne potrepštine, kazao je Hrusto.

Istakao je i da se klizište prati, vrše se mjerenja, te da se tokom noći tlo pomjerilo do pola metra. Mašine rade na utovaru i odvozu mase iz čela radi rasterećenja. Gume su uklonjene i sad se radi na uklanjanju materijala koji je krenuo ka kućama.

  - Poplave odgađaju sjetvu
 

Podsjetimo, nakon pokretanja klizišta koje je ugrozilo 11 stambenih objekata mještana u podnožju kakanjskog naselja Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, 50 osoba je preventivno iseljeno. Proglašeno je stanje nesreće na ovom lokalitetu.
Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, nakon obilaska klizišta u Kaknju je rekao da je naređeno firmi Delta Petrol da ukloni velike gume, kao i betonski zid od blokova.

Iz Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona su saopštili da su na novonastalom klizištu u naselju Malješ postavljeni reperi za praćenje pomjeranja. Nakon izlaska geologa na lice mjesta, on je predložio mjere i aktivnosti na sanaciji klizišta.
Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u ZDK-u jučer je bio povišen, ali u granicama normalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Bosne je normalan.
Zbog načinjene štete usljed pojave klizišta u Kaknju, jučer su radnici CZ-a čistili kolovoz na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica-Jug u mjestu Donji Tičići. Saobraćaj se na navedenoj dionici odvijao sporije, u oba smjera jednom trakom.

Problem Modraca

Usljed obilnih padavina u protekla tri dana najmanje 300 hektara poljoprivrednog zemljišta i dalje je potopljeno u općinama Doboj-Istok i Gračanica, u Tuzlanskom kantonu. Iako je intenzitet padavina smanjen, opasnost za ove općine nizvodno od rijeke Spreče i dalje je prisutna, prvenstveno zbog visokog vodostaja u akumulaciji Modrac u Lukavcu.

U Civilnoj zaštiti obje općine za najvećeg krivca smatraju Javno preduzeće Spreča, koje upravlja hidroakumulacijom Modrac.
– U ovom trenutku ni oni ni mi ne možemo ništa nego čekati ili da se desi još veća havarija ili da se stanje smiri. Ono što su mogli uraditi jeste, na osnovu prognoza koje su najavljivale velike padavine, smanjiti nivo jezera Modrac i ovoj vodi koja sada prelijeva omogućiti da ostane u jezeru, kazao nam je Mustafa Bajić iz CZ-a Gračanica.

U općini Gračanica potopljeno je više od 120 hektara poljoprivrednog zemljišta, čak četiri porodice su evakuisane zbog direktne opasnosti od poplava, a zabilježene su tri reaktivacije klizišta.

 Poplavljeni pristupni putevi brčanskim naseljima - Poplave odgađaju sjetvu
Poplavljeni pristupni putevi brčanskim naseljima

Najugroženija općina u ovom trenutku je Doboj-Istok, najniža općina TK-a, kojoj prijeti opasnost dvije rijeke – Spreče i Bosne. Poplavljeno je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, a sedam objekata je ugroženo reaktiviranim klizištima. Stanje je i ovdje alarmantno, iako se na prvi pogled čini da se ono smiruje.
– Tu je naravno problem Spreče i akumulacije Modraca, iz kojeg se voda trenutno prelijeva i koji ne može primiti svu vodu iz tog sliva, ali nama prijeti i rijeka Bosna. Velike količine vode koje dolaze sa Sprečom ne mogu oteći u Bosnu, jer je i tamo visok vodostaj, pa se onda ta voda zadržava u našim poljima. Sad nam ne preostaje ništa nego da gledamo i nadamo se da se stanje neće pogoršati, kazao nam je Sulejman Delić iz CZ-a Doboj-Istok.

Uz navedene posljedice, inicijalne procjene govore i to da će proljetna sjetva vjerovatno biti ugrožena, što zbog količine vode koja se zadržava na tlu, što zbog velike količine otpada koji dolazi s vodom.
– Nakon poplava, u zemljištu ostaju teški metali i druge otrovne supstance koje Spreča donese iz industrijskih centara uzvodno. To je nemoguće sanirati i moramo čekati da se to prirodno povuče. Usljed svega toga, proljetna sjetva je vrlo upitna, dodao je Delić.

Smirenje u Brčkom

Stanje u Brčkom se u posljednjih 48 sati smirilo, a manji problemi su samo u donjem slivu rijeke Tinje. Kako nam je kazao koordinator za krizne situacije u Vladi Brčko distrikta Mirsad Hasanbašić, problema sa vodom ima u tri ili četiri mjesne zajednice.

– Imamo problema sa plavljenjem prilaznih puteva nekim mjesnim zajednicama, ali nemamo stambenih objekata koji su u opasnosti od poplave. Istina, imali smo nekih evakuacija, ali to se uradilo iz predostrožnosti, kada je krenuo val. No, kako on nije došao do kuća, svi su mještani vraćeni, ispričao nam je Hasanbašić.

Oslobodjenje.ba