Portal 072info

Poplave ‘odnijele’ oko 1,3 milijarde eura

Foto: Adis Alić/ILUSTRACIJA
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prve preliminarne procjene, koje su uradile međunarodne finansijske institucije, govore da štete od elementarne nepogode koja je nedavno zahvatila BiH iznose oko 1,3 milijarde eura.

Rekao je ovo Nermin Nikšić, premijer FBiH, na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, te dodao da su prve preliminarne procjene radili EBRD, MMF i Rajfajzen banka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Procjena štete je u toku i do 18. juna treba da bude završena”, kazao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da je Vlada RS pripremila niz konkretnih mjera za sanaciju štete od poplava, napominjući da će oko 20. juna početi isplata sredstava za sanaciju stambenih objekata.

Dodik kaže da je u poplavama bilo kršenja mnogih zakona i strategija, te ističe da su neke strategije kršene kod izgradnje objekata sa lijeve strane magistralnog puta u Doboju, za šta je saglasnost davala lokalna zajednica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u FBiH je uginulo 263.788 domaćih životinja.

Stravične posljedice poplava bilježe se i u RS. Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na području pet lokalnih zajednica uginulo je blizu 100.000 životinja, uglavnom peradi.

Na poplavljenim područjima stanje je sve povoljnije, ali vode ima još u nekim naseljima. Stanje na području grada Bijeljina se stabilizuje. Mićo Mićić, komandant Gradskog štaba za vanrednu situaciju u Bijeljini, kaže da se za prihvatne centre i dalje svakodnevno kuva hrana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH, rekao je u Prijedoru da su poplave kod građana BiH probudile duh solidarnosti. Pudarić i Enes Suljkanović, potpredsjednik RS, razgovarali su sa Markom Pavićem, gradonačelnikom Prijedora, a Pavić je rekao da su se dogovorili da se, u skladu sa mogućnostima, iz određenih centara usmjeri dio pomoći u Prijedor.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da će Doboj, Šamac i dijelovi Bijeljine dobiti posebnu vrstu podrške. Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, nakon sastanka sa Đokićem, te Momirom Zecom, savjetnikom predsjednika Vlade RS za vanredne situacije i elementarne nepogode, kao i Goranom Mutabdžijom, ministrom prosvjete i kulture RS, izjavio je da se kod njih sve više pojavljuje problem smještaja stanovništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o FBiH, takođe se radi na saniranju posljedica poplava.

Poplavljeno 28.000 objekata

Nermin Nikšić, premijer FBiH, socijalnim partnerima je iznio preliminarne podatke prema kojima je poplavljeno oko 28.800 objekata u BiH, od čega u FBiH oko 14.500.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srušeno je oko 750 objekata, od čega 700 u FBiH. Klizištima i poplavama ugroženo je nešto manje od 5.900 objekata, od čega 4.600 u FBiH. U FBiH su evakuisane oko 23.000, a u RS oko 46.000 osoba.

Podsjetio je Nikšić na grube procjene – da su gubici radnih mjesta oko 15.000, od čega 5.000 u poljoprivredi i 10.000 u industriji.

Nezavisne novine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)