POPLAVE U BiH: Obilne kišne padavine donijele probleme (FOTO)

Stalne kišne padavine na području Tuzlanskog kantona podigle su nivo vodotoka do kritičnih tačaka, a u nekoliko mjesnih zajednica zabilježeno je izlijevanje bujičnih voda.

Na putnom pravcu Donja Špionica (Srebrenik) – Srnice (Gradačac) zbog izlijevanja rijeke Tinje saobraćaj je u prekidu i odvija se alternativnim pravcem preko Donje Bukve (Srebrenik).

Kako je područje Srebrenika zahvaćeno obilnim i intenzivnim padavinama, trenutno je najkritičnije stanje u Špionici Centar gdje su poplavljene značajne poljoprivredne površine, voda je ušla i u nekoliko stambenih objekata, odakle su evakuisani stanovnici, uglavnom stari i nemoćni – potvrdio je Feni pomoćnik gradonačelnika Srebrenika za civilnu zaštitu Nermin Jašarević.

Navodi da je u Špionici Srednjoj otklonjena opasnost nakon što se stablo zaglavilo ispod mosta. Stablo je uklonjeno, a na ovo područje dopremljen je pijesak i trenutno se pune vreće te se gradi zaštita u blizini pošte i matičnog ureda.

Jašarević kaže da trenutno nema elemenata za proglašavanje stanja prirodne nesreće od poplava.

Istakao je da je vodostaj rijeke Tinje kod Koprića mosta 240 centimetara i trenutno je u blagom opadanju.

Rijeka Spreča na potezu od Miričine do Stjepan Polja (Gračanica) poplavila je 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, a prema izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite TK na mostu kod Karanovca (Gračanica) vodostaj je iznosio 320,20 centimetara i zbog toga je proglašena redovna mjera odbrane od poplava.

Na području Kladnja najteža situacija je u mjesnoj zajednici Stupari i to naseljima Suha i Dubrava. Rijeka Suha je na nekoliko mjesta poplavila dvorišta, a prijeti i da odnese mostove.

Putna komunikacija Šetići – Zvornik na području općine Sapna je također u blokadi zbog poplave, a zbog reaktivacije klizišta u Kraljevićima (Sapna) ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

Kiša u Tuzlanskom kantonu neprestano pada. Vodostaj rijeke Jale koja protiče kroz Tuzlu je također u porastu iz sata u sat. Jala se ulijeva u rijeku Spreču i zbog toga su područja uz te dvije rijeke u opasnosti od poplava.

Rijeka Brka se izlila iz korita u selima podmajevičkog kraja

Zbog jake kiše koja je noćas padala naglo je povećan vodostaj rijeke Brke koja se jutros izlila iz svog korita u nekoliko brčanskih mjesnih zajednica.

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Mirsad Hasanbašić kazao je za Fenu da su mještani iz sela podmajevičkog kraja već od pet sati ujutro počeli zvati na broj 121 kako bi prijavili da vodostaj rijeke Brke ubrzano raste.

– Rijeka Brka se izlila iz svoga korita u nekoliko mjesnih zajednica. Djelimično su oštećeni putevi u naseljima Islamovac, Štrepci, Gornji Zovik, te smo uočili i nekoliko manjih odrona zemljišta. Rijeka je poplavila pristupni put u naselju Berkovac u mjesnoj zajednici Gornji Rahić. U mjesnoj zajednici Palanka nekoliko je domaćinstava poplavljeno, kao i u naselju Brka gdje je rijeka izlila u nekoliko dvorišta – potvrdio je Hasanbašić.

U toku je, u saradnji sa JP Putevi i parkovi, uklanjanje nakupina smeća i granja ispod mosta u Brki koje usporava protok vode, a kako bi se spriječilo dalje izlivanje vode.

Hasanbašić naglašava da je sve raspoloživo ljudstvo Odjeljenja za javnu sigurnost od ranih jutarnjih sati na terenu.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine. Narandžasti meteoalarm važi za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), a upozorenje važi do ponoći.

Fena/AA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE