Portal 072info

Poplavljen još jedan bh. grad: Najave meteorologa brinu, vlasti kažu “nema razloga za strah”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko sati na području Zvornika, rijeka Sapna izlila se iz korita i poplavila više od deset domaćinstava u naseljima Donji Grbavci i Cer, piše RTRS.

Voda se izlila i na dijelu regionalnog puta Zvornik-Sapna i saobraćaj se trenutno otežano odvija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U Karakaju se izlila Hoča i poplavila 20 kuća.

Najave meteorologa brinu stanovnike Semberije. Mještani ugroženih područja upozoravaju da je kanalska mreža zapuštena, te da lako može doći do plavljenja domaćinstava i oranica.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Nadležni kažu da za sada nema razloga za strah. Ohrabruje da su vodostaji Save i Drine za sada niski, te stručnjaci predviđaju da će ove velike rijeke spremno primiti obilne padavine i da do velikih izlijevanja vode iz njihovih korita neće doći.

Građani Bijeljine sa zebnjom gledaju u nebo. Strahuju od svake kiše. Posljedice katastrofalnih poplava iz 2010. i 2014. još nisu zaboravili. Iako je puno toga urađeno na izgradnji nasipa i drugih vodoprivrednih objekata, kanalska mreža je, kažu, u lošem stanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Malo kiše padne i nastane problem. Poplavi nas i prisiječe izlazne puteve. Tražimo od nadležnih da izađu na teren i uvjere se kakvo je stanje – kaže mještanin Donje Čađavice, Vojin Petrović.

Iako su pritoke rijeka Save i Drine, lokalni vodostaji Gnjica, Јanja i Lukavac u porastu, na području Semberije, za sada, nema veće opasnosti od poplava, tvrde nadležni. Prate stanje bujičnih vodotoka.

– Za očekivati je da može da dođe do izlivanja i zato apelujemo na stanovništvo da bude u pripravnosti i uklone sve ono što može da bude zaplavljeno upravo uz riječne vodotokove manjih bujičastih rijeka – istakao je Drago Ristić, načelnik Odsjeka za Civilnu zaštitu Grada Bijeljina.

U Petrovu je, usljed obilne kiše, rijeka Spreča poplavila priobalni pojas u Sprečkom polju.

Kiša koja neprestano pada dovela je do izlivanja rijeka Brke, Tinje i Zovičice, koje su poplavile priobalna područja na području Brčko distrikta.

Obilne padavine stvorile su probleme i u Federaciji BiH. Rijeka Spreča izlila se iz korita od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje, u naselju Špionica, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekta.

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Starac sa 2 karcinoma preminuo ,,od korone”, njegov unuk tvrdi da to nije istina!

072info.com

Bh. epidemiologija iz drugog ugla: Nauka zaboravljena u vremenu, a potrebnija je nego ikad

072info.com

Epidemiološka situacija se pogoršava: U BiH 20 preminulih i 1.534 novozaraženih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6