POPLAVLJENE TRAFOSTANICE: Hiljade potrošača električne energije u Federaciji ostalo bez struje

Podijelite vijest

Obilne padavine paralizovale su nekoliko gradova u Federaciji BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Zbog obilnih padavina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su neki dijelovi Kantona Sarajevo, Tuzlanskog te Zeničko-dobojskog kantona.

Kao su za NAP potvrdili iz Elektroprivrede BiH, u Sarajevu su bez električne energije ostali dijelovi općina Vogošća, Novi Grad i Ilidža.

U Vogošći, bez snabdijevanja električnom energijom su sve transformatorske stanice u krugu Industrijske zone Pretis Vogošća, koje napajaju poslovne objekte, te transformatorske stanice Polet, Unis Pretis 1,2 i 3, Ferplast, Liva energy i Penny, kao i naselja Ljubina i Radića potok…

U općini Novi Grad, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su dijelovi naselja Reljevo, Rajlovac,  Bojnik, Ahatovići, Tjepovački put, Paljevo, Rječica, Dobroševići sa oko  2.500 potrošača 

Na području Ilidže, bez električne energije je oko 1000 potrošača u dijelovima naselja: Osijek, Otes, Hendekuša, Vlakovo, Gladno polje 1.000 potrošača, javlja Patria.

Na području Tuzlanskog kantona, u općini Kladanj bez napajanju su naselja Dubrava i Novo naselje – Luka.  Zbog poplave u trafo stanici Kamenolom, isključen je dalekovod Sedam vrela. Bez napajanja električnom energijom su naselja Tarevo, Čitluk, Novo  naselje, Crijevčići i izvorište pitke vode Sedam vrela.

U Općini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda Banovići Grad – Tulovići i bez električne energije su naselja Draganja, Mecići i Delići. U Tuzli je  voda u blizini trafo stanice Bukinje. Zaposlenici crpe vodu iz kanala i stanica je pod stalnim nadzorom.

Na području Olova u Zeničko-dobojskom kantonu, zbog poplava s napona je isključen dio dalekovoda Olovo grad, zbog čega su bez napajanja 453 potrošača. 

– Sve raspoložive elektromonterske ekipe od juče su raspoređene na otklanjanju kvarova, ali se situacija konstantno mijenja, kvarovi se otklanjaju, ali dobijamo i nove prijave, saopštili su iz Elektroprivrede BiH, prenosi Patria. 

Snabdijevanje kupaca na ostalim područjima u Federaciji BiH koje električnom energijom napaja Elektroprivreda BiH, trenutno  je bez problema.

Nap.ba