Popov: Neće biti “rata” Banje Luke i Beograda, Trivić bi, baš kao što je to Dodik, bila odana Vučiću

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odnosi čelnika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zahladili su u posljednjih nekoliko sedmica, a vrhunac su međusobne optužbe medija pod kontrolom ova dva političara.  

Tako su tabloid Informer, kao i Politika, objavili kako “Dodik putem portala svog sina napada Vučića”. Da li je na sceni borba ko će biti prvi političar među Srbima i kakve posljedice to može imati na prilike u Bosni i Hercegovini? Ili je sve lažna predstava?

Ono što je sigurno jeste da je Vučić pod stalnim, najmanje dvostrukim pritiskom Zapada. Od njega se traži konačno određivanje kada su u pitanju sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te normalizacija ili čak neka vrsta priznanja Kosova kao nezavisne države.

Da li ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i najvećih zemalja Evropske unije u svojim monolozima od Vučića traže da ne čini ništa na destabilizaciji BiH, što u prijevodu znači određeno distanciranje od Putinovog potrčka na Balkanu?

ČITAJ JOŠ:  Vučić: Ispao sam kreten, ali ja se time ponosim

– Sasvim je realno da pritisak Zapada na Vučića počiva na ove tri stavke, znači u najmanju ruku ne komplikovati stanje u BiH. Vučić, koliko se god junačio Zapadu, to je predstava za domaću javnost, ne može i ne smije ignorisati njihova upozorenja. Jednostavno, ekonomija Srbije zavisi od Zapada.

Ima puno znakova zahlađenja odnosa Dodika i Vučića. Tokom predizborne kampanje zvanična Srbija nije promovisala Dodika, što je dosad bio slučaj. Istovremeno, ovdje u Srbiji se barata informacijom da Vučić nije dobio podršku od Dodika za sankcije Rusiji – rekao je za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

ČITAJ JOŠ:  Analiza IFIMES-a: Putinovci će institucionalno ovladati BiH

Popov smatra da ipak neće biti otvorenog rata na relaciji Banja Luka – Beograd.

– Dodik je po svemu sudeći novi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i kao takav treba Vučića, da bude neka vrsta poluge koja može utjecati na zbivanja u BiH. Istina, Vučić da je mogao birati, radije bi na čelu RS-a vidio Jelenu Trivić, kandidatkinju opozicije.

Zašto? Dodik tjera inat međunarodnoj zajednici, prozivaju ga sa raznih strana za korupciju i to je uteg za Vučića. Trivić to nema, a bila bi jednako odana Beogradu – istakao je Popov.

ČITAJ JOŠ:  Je li ovo prava pozadina Dodikovih napada na Agenciju za lijekove BiH?

Faktor

GODISNJICA
MARKETING