Portal 072info

Popović: Ako je problem 13. juli, finale “Zvezdi Granda” neće ni biti održano u Sarajevu

Nakon što je objavljeno da će finale najvećeg regionalnog muzičkog takmičenja „Zvezda Granda” biti održano 13. jula u sarajevskoj dvorani Zetra, u glavnom gradu BiH osvanuo je plakat kojim se negoduje zbog termina održavanja ovog muzičkog događaja. “Srebrenica 11. juli, Zvezde Granda 13. juli. Bruka! Bruka!”, stoji na plakatu na mostu Ćumurija.

 

Takmičenje „Zvezde Granda” uživa veliku popularnost u regionu, pa i u BiH, ali dijelu javnosti zasmetalo je što se finale održava dva dana nakon obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici. Ali i zbog dana kada majke Srebrenice, prema programu obilježavanja sjećanja na genocid, obilaze mjesta stradanja u podrinjskoj regiji.

Direktor „Grand produkcije” Saša Popovića, za Avaz je izjavio da je prvobitni datum finala trebao biti 2. juli, ali je pomjeren zbog Ramazana.

– Pošto sam obećao da će finale „Zvezda Granda” biti održano u Sarajevu, onda sam pomjerio datum za kasnije. Nisam htio da bude 9. juli, jer je dva dana prije obilježavanja godišnjice Srebrenice. Ali, pošto je cijela „Grand” ekipa od 15. jula na godišnjem odmoru, jedini dan koji je to moglo da se uradi u Sarajevu je 13. juli. Željeli smo da prođe obilježavanje Srebrenice i Ramazan pa da odradimo finale ili da ga radimo u Beogradu – kaže Popović.

– Pitao sam ljude u Sarajevu, organizatore, producenta Faruka Drinu i ljude s OBN televizije da li je uredu taj datum i svi su rekli da jeste. Ako je problem taj 13. juli, onda neće ni biti u Sarajevu, finale će biti održano u Beogradu – pojašnjava Popović.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić kazao nam je da ovakvi događaji nisu u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu.

– Mi smo protiv svake vrste šunda, kako domaćeg tako i onog koji dolazi van naše zemlje. Ministarstvu kulture i sporta KS niko se nije ni obratio niti je to naša nadležnost. ZOI ‘84 je najbolja adresa za ovakve upite. Ministarstvo kulture niti zabranjuje niti odobrava ovakve događaje, jer nisu u domenu kulture. Ako imate televizijsku pomamu za ovakvim događajima, onda nije ni čudo što imate ovakvih poteza. Bitno je da se paze neki datumi koji su nama važni – ističe Kurić.

Među prvima koji je javno reagirao je i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je na svom zvaničnom Facebook profilu ukazao na propust u organizaciji muzičkog takmičenja. Duraković ističe da mu nije namjera da budi nacionalnu mržnju niti da pravi problem menadžerima koji organiziraju takmičenje, već da ukaže na datum kada se održava finale „Zvezda Granda”.

– U jednom dijelu BiH obilježava se stradanje, a s druge strane imate paradu pjesme i veselja u glavnom gradu BiH. Nemamo ništa protiv nikoga, niti pojedinaca koji učestvuju niti onih koji će doći na taj događaj ako se to dešava u avgustu – pojašnjava Duraković.

Dodaje da je u cijeloj priči sporan samo datum održavanja takmičenja.

– Svjesni smo da se život mora odvijati dalje, moramo organizirati kulturne događaje sa susjednom zemljom, treba se družiti, treba ovom narodu i pjesme i veselja, ali treba birati datume – poručuje Duraković.

Na odluku da „Zvezde Granda“ budu održane 13. jula u Sarajevu jučer je reagirala i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić.

– Mi 13. jula obilazimo stratišta i mjesta gdje su ljudi pobijeni. Ne znam ko je to odobrio da baš 13. jula bude finale „Zvezda Granda“ u Sarajevu. Ogorčeni smo, imali su program obilježavanja, znaju šta se koji dan održava u sklopu obilježavanja tragedije Srebrenice – kazala je Ćatić.

– Mi smo samo izdali prostor za finale „Zvezda Granda“, nemamo nikakve veze s organizacijom – kratko je izjavila Amra Kaljić za Avaz, rukovodilac Sektora marketinga ZOI ‘84 .

Direktor ZOI ‘84 Midhat Hubijar, koji je na godišnjem odmoru, izjavio je da nije upoznat s novonastalom situacijom.

– Pogledat ću malo iz medija o čemu se radi, u principu ne odbijamo manifestacije koje su na komercijalnoj osnovi – kazao je Hubijar dodajući da bi danas trebao stići na posao i potpisati ugovore s organizatorom.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box